Indsigt
Fremtiden kalder måske på et Mobilitetsdirektorat

Indsigt
Når den fremtidige infrastrukturplan skal udarbejdes, så er værktøjskassen meget bredere end bare mere asfalt og flere skinner, men dette skal understøttes organisatorisk.
Hvad har vi lært siden aftalen om den grønne transportpolitik i 2009 blev vedtaget? I august 2020 blev der i en artikel i Ingeniøren gjort status på ”Aftale om grøn transportpolitik”. Det var desværre et nedslående billede for mere grøn og bæredygtig mobilitet, som var aftalens mål. Eksempelvis var intentionen, at hovedparten af trafikvæksten skulle ske i den kollektive trafik.
Dette er ikke sket. Tværtimod er den danske bilpark vokset med 600.000 biler siden 2009. Der findes flere eksempler på uforløste ambitioner i aftalen fra 2009, så hvad skal vi gøre anderledes denne gang for at lykkes?
Vi mener, at der er behov for en ny og anderledes tilgang til planlægningen af fremtidens mobilitet, for hvordan planlægger vi for en uvis fremtid, hvor teknologi overhaler adfærd? Det er et problem, da mange af vores aktuelle værktøjer bygger på trafikparadigmer fra 1960'erne.
”Predict and provide” tilgangen til trafikplanlægning har vist sig ikke at være en attraktiv løsning til at reducere trængslen. Mere infrastruktur skaber mere mobilitet på godt og ondt. Derfor må vi også forholde os til, hvilken mobilitet vores planer skaber.
En fremtid med mere bæredygtig mobilitet kræver andre værktøjer end blot ny infrastruktur. Derfor skal vi ikke kun arbejde med at løse flaskehalse og fortsætte med at udbygge vejnettet. Vi skal sørge for, at vores eksisterende vejnet og ressourcer bliver udnyttet mere effektivt end i dag.
Hvis vores byer ikke skal drukne i trængsel, er det vigtigt, at en fremtidig statslig mobilitetsplan finder redskaber og mål for mere bæredygtig transport. Vores biler holder stille 95% af tiden, og vi sidder 1,13 person i hver bil i myldretidstrafikken.
I landdistrikterne fylder bilerne meget og udgør en vigtigere transportfrom i takt med, at flere services centraliseres. Men samtidigt har 23% af familierne i landdistrikterne ikke adgang til bil.
Her er delte transportformer centrale, samtidigt med at vi skal have et bredere fokus på, hvad den kollektive trafik er, og hvilken rolle den skal spille i fremtiden.
af tiden holder vores biler stille
Indfasningen af grønne drivmidler i transportsektoren er et stort skidt i den rigtige retning i forhold til at nedbringe C02 udledningen. I fremtiden kan autonome køretøjer også fjerne en gene ved transporttiden, så den i stedet kan bruges til andre ting.
Men vi skal turde at gøre mere, og favne den uvished og konstante forandring fremtidens mobilitet byder os. I 2018 indgik NIRAS sammen med JAJA arkitekter i et udviklingsprojekt om fremtidens mobilitet.
Vores tilgang var ”Backcasting” til forskel for ”Predict and provide”. Ideen er ikke at prøve at forudse, hvad der vil ske, men i stedet definere en vision med tilhørende scenarier for at komme derhen.
Vi løser ikke trængselsudfordringen alene ved at bygge os ud af problemerne. Fremtidens mobilitet kræver, at vi som mennesker hjælpes til at ændre adfærd. Derfor bør den kommende infrastrukturplan for Danmark væves sammen med et bredere bæredygtigt mobilitetsperspektiv. Det er afgørende, at det understøttes af en ændring i den måde, som vi i dag er organiseret på.
Pointen er også at infrastrukturplanen skal samle og ikke skabe kløfter. Den skal således både motivere bilelskeren, pendleren, den kørende sælger, folk på landet og folk i byen til at ændre adfærd.
Hvis fremtidens mobilitet skal være multimodal, så kræver det også en organisering, der understøtter denne multimodalitet. I dag er forvaltningen og driften af vores infrastruktur i høj grad siloopdelt inden for vej, bane, bus, byrum m.v.
Vi kan lave nok så mange strategier og bæredygtige mål, men hvis ikke vi løser den grundlæggende organisering og sikrer sammenhængende målsætninger, planlægning, incitamenter mv. er det tvivlsomt om de mange ambitioner vil blive indfriet.
Kunne man forestille sig et mobilitetsdirektorat?