Indsigt

Nyt EU-direktiv tvinger kommunerne til handling: Alle offentlige bygninger skal energieffektiviseres inden 2031

Børneriget
Søren Kragh Johansen

Søren Kragh Johansen

Seniorrådgiver

Et nyt bygningsdirektiv fra EU stiller skrappe krav til energieffektivisering af offentlige bygninger inden 2031. I Danmark betyder det helt konkret, at kommunerne nu skal gennemgå alle offentlige tagflader for at afgøre, hvor solceller kan etableres. Det vil afføde mange nye solcelleprojekter landet over og kræve professionel rådgivning.

25. april, 2025

Tværfagligt samarbejde skal sikre løsninger til kommunerne

De nye krav om solcelleanlæg på offentlige bygninger stiller de danske kommuner over for en kompleks opgave. Det er nemlig et lovkrav at oprette et energiselskab til håndteringen  af overskudsproduktion, når der etableres solceller på tagflader. Derfor er kommunerne nødt til både at få professionel juridisk rådgivning og ingeniørfaglig rådgivning fra eksperter i solceller på tage.

For at lette denne proces har NIRAS indgået et tæt samarbejde med et stort advokatfirma, der tilbyder selskabsløsninger baseret på succesfulde erfaringer fra kommuner som Furesø og Aarhus.  Dette tværfaglige samarbejde sikrer, at kommunerne får en effektiv og velfungerende model for implementeringen af solceller.

NIRAS kan hjælpe kommunerne med at skabe overblik over deres eksisterende energiforbrug og beregne energibesparelsen ved etablering af solcelleanlæg. Det er afgørende for den politiske proces i den enkelte kommune, at der foreligger et professionelt og gennemarbejdet beslutningsgrundlag.

Lokalt produceret strøm der giver mening

Kommunerne har store fordele ved at installere solceller på større bygninger, da deres elforbrug passer perfekt til solcelleanlæggets produktion. Institutioner som skoler og dagtilbud har nemlig deres primære elforbrug i dagtimerne, hvilket også er det tidsrum, hvor solcellerne producerer mest strøm. Derfor kan solens energi udnyttes  meget direkte uden spild og  uafhængigt af elnettet.

Når strømmen på denne måde produceres lokalt, hvor den bruges, opnår kommunen en mærkbar besparelse på el-udgifterne. Samtidigt bidrager kommunen til en mere bæredygtig energiforsyning – det må siges at være en win-win situation.

Der er med andre ord mange gode grunde til at etablere solcelleanlæg på de kommunale bygninger:

  1. God energiløsning og bedre energimærkning
    Solenergi er en vedvarende ressource, der kan give en konkret CO₂-besparelse på lang sigt. Samtidig forbedres bygningens energimærkning, hvilket øger dens værdi og energieffektivitet.
  2. Økonomisk besparelse og stabilitet
    Solcelleanlæg reducerer afhængigheden af strøm fra el-nettet, hvor priserne kan svinge kraftigt. Investeringen betaler ofte sig selv hjem gennem lavere el-udgifter, og anlægget kan dimensioneres optimalt, så bygningen udnytter hele produktionen.

  3. Understøtter kommunens klimastrategi
    Ved at investere i solceller bidrager kommunen aktivt til sin klimastrategi og sine klimamål. Det sender et klart signal om ansvarlig energiforvaltning og understøtter den grønne energiomstilling i både offentlige bygninger og lokalsamfundet.

Vil du vide mere?

Lars Eggert Nielsen

Lars Eggert Nielsen

Markedschef

Allerød, Denmark

+45 4299 5318

Søren Kragh Johansen

Søren Kragh Johansen

Seniorrådgiver

Allerød, Denmark

+45 2492 6571

Se også: