Indsigt

Sådan vinder du det digitale kapløb

Niras Bim Lab Stig Brinck Sbr Ns 07296
Stig Brinck

Stig Brinck

Ekspertisedirektør

Riv pyramiderne ned, og lad de digitale entusiaster få plads. En agil organisation er afgørende for, at ny viden ikke er outdated, før den når frem til projekterne.

26. september, 2017

Digitalisering er gået fra at være et hypet emne til at være et kapløb om at få de digitale værktøjer indarbejdet som en del af den daglige produktion i virksomhederne. Det kapløb har NIRAS længe været med i førerfeltet for, og sammen med vores kunder fortæller vi gerne om vores fælles erfaringer.

Jeg tror på, at du vinder det digitale kapløb gennem et ’mindset’ på tre fronter. Det handler om, hvordan man organiserer sig – eller rettere sagt ikke organiserer sig i henholdsvis branchen, projektet og i virksomheden. I stedet for evindeligt at snakke om struktur og organisering handler det ganske enkelt om - ja, netop ’at handle’ – at gøre noget.

BIM Aarhus – et netværk, der bare poppede op

I byggebranchen er den frivillige organisation BIM Aarhus et pragteksempel på, hvordan man deler viden uden unødig organisering. Netværket har fokus på BIM-teknologi: Mere end 500 avancerede BIM-brugere, der deler færdigheder og erfaring. Netværket repræsenterer bygherrer, arkitekter, ingeniører, konstruktører og uddannelsesinstitutioner fra hele byggebranchen i Danmark.

Viden flyder på tværs af fagskel, og i uge 40 i oktober 2017 er netværket vært for fem BIM-arrangementer i Aarhus.

BIM Aarhus gjorde det bare. Et netværk med ildsjæle, der poppede op, og deler viden på tværs, så alle bliver dygtigere.

Et projekt, der virkelig leverede BIM

På samme måde skal man ikke opsætte rigide og tænkte regler for gevinster i projekter, hvor flere parter arbejder sammen. I stedet skal vi udfordre hinanden og skabe gevinster til alle.

I 2004 gav NIRAS som bygherrerådgiver på DNU, Det Ny Aarhus Universitetshospital, de bydende den opgave, at de i konkurrencen skulle fortælle, hvordan de ville udnytte potentialerne med digitalisering i hele projektet. Vi stillede ikke krav om en bestemt teknologi, og gevinsterne var overraskende mange. For eksempel bruges de mange hundrede fagmodeller til way finding (google maps og ruteplanlægning inde i husene) – en ekstra bonus, der kun kom i kraft af, at vi konstant udfordrer grænserne for, hvad vi kan få ud af digitaliseringen.

Derfor er jeg ikke BIM-direktør

Og jeg ordinerer samme medicin internt i NIRAS. Her kunne overskriften være: Hvorfor jeg ikke er BIM-direktør?

Mange virksomheder i byggebranchen vælger at ansætte en BIM-direktør. NIRAS er gået den anden vej. Hos os har det ikke været et spørgsmål om at have ét fagligt fyrtårn og en fin organisation. I stedet har vi valgt at være en stor flok, der løfter de digitale kompetencer ud til alle. Vores erfaring er, at ny viden flyder bedst og hurtigst på tværs i organisationen - drevet af entusiastiske kolleger, der på tværs af stillinger, afdelinger og geografi samarbejder og deler viden.

Som Jan Carlzon sagde allerede for mange år siden: ”Riv pyramiderne ned.” Carlzon var koncernchef for SAS fra 1981 til 1993, hvor han både nåede at få sorte tal på bundlinjen og indføre helt nye måder at være flyselskab på.

Vores mindset og netværksorganisation har betydet, at NIRAS som den første rådgiver i Danmark har fået det digitale byggeri helt ind i rygraden.

Giv plads

Man driver udviklingen ved at give plads, lytte og skabe entusiasme. Et sådan mindset kræver, at ledelsen har tillid til, at alle har noget at komme med, og at styringen foregår agilt i små loops, så man hurtigt kan stoppe op, hvis det går den forkerte vej, og at man hurtigt høster gevinsterne.

Man skulle tro, at det er lettere at styre med det åbne mindset, men ofte er det faktisk sværere. Det kræver opmærksomhed og mod.

Jeg har ikke mere ro i maven, men jeg holder af det uforudsigelige, og jeg bliver oftere positiv overrasket. Og så må jeg leve med, at vi ikke rammer plet hver gang.

NIRAS er ikke den førende rådgiver i at bruge de flottest diagrammer over en BIM- og VDC-organisation, men vi er dem, der har de digitale værktøjer mest forankret i vores dagligdag til glæde for vores kunder.

Vil du vide mere?

Stig Brinck

Stig Brinck

Ekspertisedirektør

Allerød, Denmark

Stig Brinck er ekspertisechef i NIRAS inden for IKT og procesudvikling. Han er ingeniør og har en masteruddannelse i IKT og Læring.

I NIRAS arbejder Stig med projektledelse og digitalisering med en forkærlighed for at tilføre innovation i alle projekter til glæde for både medarbejdere og kunder.

Kontakt

Læs også: