Indsigt

Skal dit infrastrukturprojekt bæredygtighedscertificeres?

BREEAM Header
Amalie Wentorf Dunwall

Amalie Wentorf Dunwall

Rådgiver

Bæredygtighed fylder mere og mere, også her i Danmark, og BREEAM Infrastructure er en anerkendt bæredygtighedscertificering, som kan være med til at tredjeparts certificere infrastrukturprojekter.

26. november, 2024

Certificeringen tilbyder infrastrukturprojekter uvurderlige værktøjer og gode rutiner for en mere bæredygtig arbejdsmetode. BREEAM Infrastructure hjælper med at fremme bæredygtige løsninger, reducere klimaudslip, minimere indgreb i naturen, sikre en etisk styring af projekter og bruge ressourcer mere effektivt m.m.

Hvad er BREEAM Infrastructure?

BREEAM Infrastructure er verdens førende miljøvurderingsmetode for infrastrukturprojekter, udviklet af BRE (Building Research Establishment) i Storbritannien. Det er et system til tredje parts certificering af bæredygtighed i anlægsprojekter, der benyttes i 10+ lande, herunder vores nabolande Norge og Sverige.

Formålet med BREEAM Infrastructure er at fremme bæredygtige løsninger og gøre anlægsprojekter mere robuste. Dette indebærer at reducere klimaudslip, minimere indgreb i naturen, bruge energi mere effektivt, tilpasse projekter til klima- og stormflodsudfordringer og sikre, at vi giver noget tilbage til samfundet. Certificeringen tager tid og ressourcer at implementere, men den er et uvurderligt værktøj til at sikre langsigtede og økonomisk fordelagtig bæredygtighed.

BREEAM Infrastructure i praksis

BREEAM Infrastructure kan anvendes på alle typer af udbuds- og entrepriseformer og kan bruges på både offentlige og private projekter, herunder vejprojekter, jernbaneprojekter, afvandingsprojekter, vindmølleparker, klimatilpasningsprojekter og større idrætsanlæg m.m.

Både projekter til millioner og milliarder kan blive BREEAM certificeret, hvilket gør det muligt for alle projekter at opnå miljømæssige forbedringer og blive anerkendt for deres bæredygtige initiativer.  

Certificeringen er opdelt i otte kategorier med i alt 30 emner, hvor der samlet kan opnås 5000 point. Kategorierne vægter alle forskelligt i den endelige bedømmelse, og der er forskellige point at opnå i hvert kriterie, for hver projektfase.

Ligeledes kan BREEAM bruges i alle faser af et projekt, fra den tidlige planlægningsfase til anlægsfasen. Det anbefales dog at starte BREEAM-processen allerede i konceptudviklingen, da dette øger muligheden for at implementere flere bæredygtige tiltag og således opnå flere kriterier.

”BREEAM kan være med til at kommuner eller virksomheder med store infrastrukturprojekter får et bæredygtigt gennembrud. Et større fokus på bæredygtigheden giver meget større mening både økonomisk og for planeten. Vi har brug for nogle frontrunners."

Sara Kristjánsdóttir, projektleder i NIRAS.

 

Sådan fungerer BREEAM Infrastructure

Hver kategori i BREEAM Infrastructure indeholder specifikke kriterier, som kan opfyldes for at opnå point. Dokumentation er et centralt element i certificeringen, og kan bestå af tegninger, rapporter, mødereferater og meget mere. Projektet klassificeres derefter fra "Unclassified" til "Outstanding" baseret på de opnåede point, i procent og overholdelsen af minimumskrav. Nogle kriterier kan udelades, hvis de ikke er relevante for projekttypen eller lokationen, gennem en proces kaldet "scoping out".

BREEAM tildeler også ekstra point for innovative løsninger, som ikke er dækket af de eksisterende kriterier, hvilket giver mulighed for yderligere 1% point for hver innovativ løsning. BREEAM stiller krav til, hvad der kan defineres som innovativt, det er ikke en label man nemt kan smide rundt med for at opnå ekstra point. Hele BREEAM certificeringen skal til sidst verificeres af en tredje part, BREEAM Verificer, som sidder hos BRE og godkender, at dokumentationen, scoping out begrundelserne og innovative tiltag er tilstrækkelig.

Fordele ved BREEAM Infrastructure

BREEAM Infrastructure skaber værdi og sikrer bedste praksis ved at konkretisere bæredygtighedsarbejdet. Det skaber engagement blandt medarbejdere og borgere, fremmer grøn finansiering og økonomi samt reducerer risici ved at beskytte miljøet og overholde lovgivningen.

BREEAM og FN's verdensmål

BREEAM Infrastructure kobler direkte til flere af FN's verdensmål, herunder sundhed og trivsel, bæredygtig energi og ansvarligt forbrug og produktion. Certificeringen bidrager til at opnå etiske arbejdsforhold, effektiv vandforbrug, reducering af miljøpåvirkninger og fremme af socialt ansvar.

 

Succeskriterier og anbefalinger

En god start for at implementere BREEAM Infrastructure er at træffe beslutning på virksomhedsniveau, f.eks. ved at certificere projekter over en vis størrelse eller omkostning. Det er ikke omkostningseffektivt kun at certificere enkelte projekter.

Ved certificering bør fokus være på bæredygtighedsmål frem for at opnå en specifik klassificering som "very good", da dette kan føre til unødig pointjagt. BREEAM skal anvendes som et styringsværktøj, der integrerer bæredygtighed i eksisterende systemer og arbejdsrutiner, ikke blot som en tjekliste.

Forvent, at de første projekter kræver tid og ressourcer til at etablere nye rutiner, med gevinster på længere sigt.

Er BREEAM værd at bruge?

BREEAM Infrastructure er, hvad man gør det til. Hvis det implementeres suboptimalt, kan det kun øge omkostningerne uden at give værdi. Hvis det derimod bruges til at forbedre miljøresultater og øge kompetenceudvikling samt engagement, kan fordelene være store.

BREEAM fremmer samarbejde og fælles mål blandt alle i design- og konstruktionsgruppen, hvilket skaber en kultur for bæredygtighed og innovation. Den øgede bevidsthed bidrager til implementering af bæredygtige praksisser i fremtidige projekter og styrker organisationens evne til at levere bæredygtige løsninger.

Vores arbejde med BREEAM infrastructure

I NIRAS har vi skabt bekendtskab med BREEAM infrastruktur certificeringen gennem vores kunde, Bane NOR i Norge. Bane NOR har taget en beslutning på virksomhedsniveau, at alle større infrastruktur projekter skal BREEAM certificeres. 

Vi har flere BREEAM-assessorer siddende, både i Danmark og Norge, hvor vi har erfaring fra BREEAM certificeringen på fem Bane NOR projekter. Alle projekterne er stadig i gang med certificeringensprocessen og har derfor endnu ikke opnået nogen klassificering.

De fem jernbaneprojekter, består alle af etableringer eller forlængelser af krydsningsspor. Alle projekterne bliver BREEAM certificeret, dog i forskellige faser af projekterne. Bane NOR har et mål om at alle deres projekter skal ende i klassificeringen ”Very Good”.

Se også: