Jakob Svendsen blev færdig som civilingeniør på DTU i februar 2023. Siden barnsben har elektriske apparater fascineret ham og valget af en karriere som stærkstrømsingeniør syntes åbenlyst med spændende og udfordrende arbejdsopgaver i et fagfelt under rivende udvikling.
For nogle uger siden trådte Jakob ind ad svingdøren på NIRAS’ hovedkontor i Allerød spændt på, hvad jobbet som rådgivende ingeniør vil give ham af muligheder for at udbygge sin teoretiske viden og koble den til den virkelige verden.
Direkte fra skolebænken og ny i jobbet består Jakobs arbejde hovedsageligt i at analysere, indstille og designe dele af elforsyninger gennem simulationsprogrammet PowerFactory. Simuleringer er essentielle til at sikre stabilitet og sikkerhed i systemet, før man bruger dem i praksis. Han har også hjulpet med at indstille relæer på Herlev Hospital, udregne forsyningstid af UPS-anlæg (backup batterisystem) og været med til at udarbejde et tilbud til analyse af elnettet i Østjylland og anslå en pris på en ny transformerstation til en stor, dansk industrikunde.
”Det er fedt at kunne anvende de ting, jeg har lært under min uddannelse til noget med praktisk relevans. Det er spændene at blive inddraget i forskellige projekter og være i dialog med kollegaer med stor erfaring. De er flinke til at lære fra sig og besvare spørgsmål,” siger Jakob.
Vil bidrage til den grønne omstilling
Jakobs interesse og dedikation til elektricitet og teknologi rækker ud over arbejdet, og han er fast besluttet på at bidrage til den grønne omstilling. Derfor var NIRAS' fokus på bæredygtighed en af hovedårsagerne til, at han valgte at arbejde for virksomheden.
”Alle virksomheder har nu om dage noget om bæredygtighed, men NIRAS’ GREENsition skiller sig ud med en konkret handlingsplan. Jeg er desuden fan af, at NIRAS bidrager i projekter i udviklingslande. Det kræver en global indsats at bremse den globale opvarmning,” siger Jakob og fortsætter:
”Jeg har selvfølgelig også ambitioner om at udvikle mig personligt og professionelt. Derfor virkede jobbet som rådgivende ingeniør tiltalende. Det giver mulighed for tværfagligt arbejde og at suge læring fra erfarne elektroingeniører med forskellige kompetencer - og ikke mindst at arbejde på mange forskellige typer af projekter,” siger han.
Jakob Svendsen
Titel: Rådgiver
Uddannet: Civilingeniør
Ansat i NIRAS siden: 2023
Født i 1997
Enorme projekter kræver kvalificeret arbejdskraft
Jakob mener, at den grønne omstilling om noget kræver hurtig handling, og at alle i verden bidrager, da man skal udføre mange enorme projekter samtidigt.
”I Danmark skal det løses fra politisk side ved at prøve at efterkomme de fremtidige behov på arbejdskraft. Det indebærer at udvide nødvendige uddannelser og gøre dem attraktive for ungdommen. Der hviler også et vigtigt ansvar på virksomhederne, der skal ansætte og oplære de nyuddannede. Hvis ikke virksomhederne er klar til at investere i nyuddannet potentiale, får det på sigt konsekvenser for den arbejdsstyrke, de har til rådighed,” lyder Jakobs råd.
Elektricitetens muligheder virker som magi
Jakobs interesse for elektricitet begyndte allerede i barndommen, hvor han eksperimenterede med at reparere defekt elektronik og senere fulgte 3D-printeren og smart home med automatiserede lys, computer, tv, anlæg, musik og meget mere.
Det virkede åbenlyst for ham at uddanne sig som stærkstrømstrøsingeniør for at opnå en mere dybdegående forståelse for sine interesser.
”Da klimakrisen uden tvivl er menneskehedens største udfordring, er det åbenlyst at rette sit fokus mod dette område. Jeg er opvokset på landet, hvor man i sommerperioden er under konstant påmindelse om naturens mangfoldighed. Jordens biodiversitet betyder derfor meget for mig, men den er i stigende grad truet af klimaforandringerne. Elektrificering af samfundet er en af grundsøjlerne i den grønne omstilling, hvor stærkstrømsingeniører spiller en central rolle,” siger Jakob.