Kasper Øtoft Drejergaard er NIRAS belysningsingeniør, og hans passion for vej- og udendørsbelysning skinner klart igennem i mødet med ham.
”Vejbelysning er meget mere end blot ”lys”. Udendørsbelysning kan bruges til at skabe tryghed og iscenesætte byrum. Samtidig er der meget lys, der har en skadelig effekt på bl.a. dyr, planter og faktisk også mennesker. Der har gennem tiden været en del forskning på området, og andre lande er langt fremme inden for belysning, biodiversitet og regler i forhold til Danmark,” fortæller Kasper Øtoft Drejergaard.
Samspillet mellem belysning og biodiversitet
Vejdirektoratet har stort fokus på belysningens indvirkning og har i år fremlagt dokumentet ”Belysningens indvirkning på dyr, planter og mennesker”, hvilket ifølge Kasper er første skridt i retningen mod en mere helhedsbaseret tilgang til belysning.
”Dengang LED-belysning kom til, var den generelle holdning, at så kunne man skifte armaturet og være sikker på belysning de næste 20-25 år uden problemer. Dette har desværre vist sig ikke at være tilfældet. LED er helt klart mere effektivt og mere driftssikkert men bestemt ikke uden fejl og problemer," siger Kasper.
Vejbelysning er et vigtigt nicheområde i infrastruktursektoren og i dag er der stort fokus på sammenhængen mellem belysning og biodiversitet og de miljømæssige påvirkninger på omgivelserne. Vejdirektoratet fremhæver eksempelvis den komplekse sammenhæng mellem konceptet "ALAN" (Artificial Light at Night) og vores omgivelser og indflydelse på mennesker, dyr og planter.
Ifølge Kasper, ser fremtiden lys ud i forhold til at skabe belysning, der understøtter biodiversiteten i Danmark.
”Det er et fokusområde i mange kommuner, og når Vejdirektoratet er fanebærer for området, følger kommunerne ofte trop. Det er et område, som vi i NIRAS virkelig kan spille os gode på, og som også er et kerneområde i NIRAS. Vi har allerede gode kollegaer, der har oprettet et netværk omkring ”Natur og Lys," siger Kasper.
De bedste i klassen - internt belysningsnetværk er samlingspunktet for vidensdeling
Der er ingen tvivl om, at Kaspers interesse for belysning er stor, og et godt eksempel er hans initiativ omkring et belysningsnetværk i NIRAS.
"Ideen med netværket er at tydeliggøre både internt og eksternt, at vi i NIRAS også kan lege med på området. Netværket er også til for at spille hinanden gode, så vi bliver de bedste i klassen, og på sigt er planen at invitere flere dygtige aktører med til frokostmøder. Jeg arbejder lige nu på at få besøg af en masteproducent, der kan gøre os klogere på master og det udbudsmateriale, vi sender med,” slutter Kasper.