Med projekteringen af Lille Søtorv i Silkeborg måtte Nikolai Korsgaard Carlsen bruge alle sine færdigheder som diplomingeniør og blandt andet optegne løsningsforslag i 3D, for at sikre sammenhængen mellem tegninger, teorier og virkelighed.
Nikolai blev færdiguddannet diplomingeniør fra ingeniørhøjskolen i Aarhus i 2021. Karrierevejen fortsatte som rådgivende infrastrukturingeniør på NIRAS-kontoret i Holstebro. Her blev han med det samme sat på projekteringen af Lille Søtorv i Silkeborg.
”Lille Søtorv var et spændende projekt for mig, fordi der var så mange forskelligartede opgaver og udfordringer at tage fat på,” fortæller Nikolai og fortsætter, ”og så gav det mig mulighed for også at arbejde med projektstyring allerede fra starten af min karriere.”
Sammenhængen mellem teori og virkelighed
Som infrastrukturingeniør arbejder man som oftest med at projektere veje og stisystemer, men på Lille Søtorv fik Nikolai en helt masse nye udfordringer, fordi projektet hele tiden krævede at han skulle tænkte ud af boksen.
Lille Søtorv
- Klima og skybrudssikret byggeri
- Stort fokus på tilgængelighed
- Grundvandssikrede løsninger
- Naturvenlige løsninger og stort hensyn til dyreliv
”Først og fremmest skulle arkitektgrundlaget jo realiseres”, fortæller Nikolai og fortsætter ” men Silkeborg Kommune skulle også involveres, så vi fandt en løsning, de også ville være med til.” Derfor optegnede Nikolai alle de mulige forslag i 3D og sikrede, at der var god sammenhæng mellem teorien og virkeligheden. Lille Søtorv har deraf nogle holistiske og langtidsholdbare løsninger.
Lille Søtorv i Silkeborg
Lille Søtorv i Silkeborg bygges som en integreret del af den nye bydel, Søtorvet i Silkeborg. Torvet etableres ned mod Remstrup å og forbinder dermed naturen tæt med bylivet. ”Lille Søtorv i Silkeborg er et flot projekt, men der var også rigtigt mange forskellige hensyn at tage”, forklarer Nikolai. Placeringen af torvet betyder nemlig, at der både var udfordringer med beskyttelsen af naturlivet, diverse ledninger i jorden, forurening efter en tidligere tankstation og udarbejdelsen af skybrudssikring.
Oversvømmelsessikre og oddervenlige løsninger
Projekteringen af Lille Søtorv har hele tiden taget hensyn til naturen omkring byggeriet: ”Der bor en odder i Remstrup å, som jo stadigvæk skal have et sted at bo, selvom vi bygger et nyt torv”, fortæller Nikolai. Derfor har arbejdet ved Lille Søtorv skullet have mindst mulig indflydelse på miljøet i Remstrup å.
Byggeriets tætte forhold til åen har også haft betydning for arbejdet med skybrudssikring. ”Vi skulle selvfølgelig skybrudssikre området”, fortæller Nikolai, ”så vi etablerede overløb til åen”. Men samtidigt skal regnvand og overløbsvand renses, inden det havner i Remstrup å. Derfor er der blevet etableret et stor bed med filtermuld, der har til formål at filtrere og rense vandet, inden det opsamles i dræn og ledes ud i åen.
Åbning mod nye karriereveje
”Jeg har altid tænkt, at jeg gerne ville arbejde lidt bredere med projektstyring og projektledelse”, fortæller Nikolai. ”Arbejdet på dette projekt har betydet, at jeg har fået lov at prøve kræfter med projektstyring”. Det betyder at Nikolai nu også har erfaring med at kommunikere med entreprenører og kommuner, ligesom han har stået for dele af økonomistyringen.
Med Lille Søtorv har Nikolai derfor allerede i sit første år på arbejdsmarkedet sat retningen for sin fremtidige karriere i NIRAS, som han håber kommer til at byde meget mere på projektstyring og ledelse.