Rikke Størup: Ingeniør, der brænder for sociale relationer

Rikke Stoerup 2

Det sociale fællesskab er afgørende for, at Rikke trives i hverdagen. Som NIRAS-ambassadør og formand for personaleforeningen styrker hun de sociale relationer på tværs af afdelinger – og som konstruktionsingeniør arbejder hun på projekter, der spænder fra højhus til at beregne konstruktioner, der kan bære store julekugler.

For Rikke Størup afgør de sociale relationer på og uden for arbejdspladsen, om hun trives i hverdagen. Som formand for personaleforeningen og NIRAS-ambassadør på det årlige Jobtræf i Aarhus er hun med til at skabe et fællesskab på tværs af afdelingerne og sikre, at det sociale er i højsædet. Det er båndet mellem mennesker og det at forstå, hvordan forskellige mennesker agerer, der motiverer hende. Det gælder også i hendes arbejde som konstruktionsingeniør hos NIRAS i Aarhus. Her arbejder hun på projekter, der spænder fra højhusprojekter til at beregne konstruktioner, der kan bære store julekugler i shopping centeret Fields i Købehavn. Det handler om at koordinere arbejdet i hele processen fra arkitektens tegninger, til ingeniørens udredninger, hvor det hele ender med en bygning til glæde for mange mennesker. 

Efter gymnasiet flyttede Rikke fra Nordjylland til smilets by Aarhus. Her blev hun forelsket i den charmerende by og sin store kærlighed, og sammen tager de hul på et nyt kapitel som husejer og forældre, når de til februar får deres første barn. 

Hvorfor søgte du job i NIRAS?

Jeg stiftede bekendtskab med NIRAS på jobtræf i Aarhus og havde samtidig hørt en del om virksomheden på mit studie. Jeg ville gerne arbejde for en af de førende rådgivervirksomheder, da de ofte har de helt store projekter som f.eks. højhusbyggerier, som for mig er teoretisk udfordrende. Så da jeg under mit speciale så et jobopslag fra NIRAS, gav jeg det et skud og blev kaldt til samtale. Jeg begyndte faktisk i NIRAS en uge før, at jeg blev færdiguddannet og måtte ringe til min chef og høre, om jeg kunne få fri til at gå til eksamen.

Hvordan opstod din interesse for ingeniørfaget – og hvorfor lige stål og beton?

Det var lidt et tilfælde. Jeg har altid været glad for matematik, og det var det fag, som jeg var bedst til i skolen. Men siden jeg var lille, har min familie og jeg rejst meget bl.a. til USA, og jeg fik hurtigt interesse for andre kulturer og sprog. Da jeg var yngre, havde jeg derfor en idyllisk drøm om at sidde på et kontor og tale engelsk hele dagen. Men så foreslog min mor, at jeg kunne læse til ingeniør, og jeg tænkte hvorfor ikke?

De første semestre på bygningsdesign-uddannelsen på Ingeniørhøjskolen i Aarhus var ret hårde og kedelige. Men i løbet af tredje semester kom der et vendepunkt. En dygtig underviser gjorde, at jeg fik øjnene op for de fysiske aspekter af faget, og at det, vi som ingeniør arbejder med, rent faktisk anvendes i virkeligheden. Det er ikke bare tal og udregninger på et papir, men bygninger, som vi faktisk skal ud og bygge. Så derefter begyndte jeg at undersøge nogle af de spændende og skøre ting inden for faget, og det vakte min interesse.

Hvad er det mest spændende projekt, som du har arbejdet på i NIRAS?

Det er højhuset Ceres Panorama i Aarhus - et af de første projekter, jeg arbejdede på. Det er det højhus og kontorhus, som jeg til dagligt arbejder i. Det var et meget stort og rigtig spændende projekt, hvor jeg i den grad lærte hele processen med alle de aktører, der er i et byggeprojekt fra arkitekten til ingeniøren til entreprenøren. Det gav et indblik i, hvordan man skal tage stilling til og hensyn til dem alle sammen. Det var noget helt nyt, som man ikke bliver undervist i på studiet. Samtidig havde NIRAS på det tidspunkt ikke så meget erfaring med at bygge højhuse, så vi skulle finde ud af, hvordan vi skulle gribe hele projektet an og beregne det ud fra helt nye metoder.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?

Mit arbejde veksler. Det er ikke bare tal på papir og ren teori. Det er noget, der rent faktisk skal ud og udføres i virkeligheden – nogle skal bo i bygningen eller have det som arbejdsplads. Samtidig kan jeg komme med ud på byggepladsen og se den bygning, som jeg har været med til at projektere. Det er en helt vild motivationsfaktor, da man kan se sit arbejde i virkeligheden. 

Hvad er vigtigt for, at du trives i hverdagen?

Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker og sociale relationer. For mig er det både vigtigt at blive udfordret rent teknisk og arbejdsmæssigt, men i den grad også at have en hyggelig arbejdsdag med mine kollegaer. Det at have en personlig relation til sine kollegaer gør, at det er rart at komme på arbejde hver dag. Jeg er formand for vores personaleforening i Aarhus, hvor jeg har kontakt til mange kollegaer på tværs af de forskellige afdelinger. Det er virkelig motiverende at være med til at skabe en god arbejdsplads for ens kollegaer – og dermed være med til at ’trække’ de sociale ting igennem.

Vil du vide mere?

Rikke Størup

Rikke Størup

Brandrådgiver

Aarhus, Denmark

+45 8732 5880

Se også