Søren afprøver alternative byggematerialer i renovering af egen gård

Søren Barsøe Portræt 2

Alternative og mere bæredygtige byggematerialer skal bruges i langt højere grad, hvis byggebranchen skal være en del af den grønne omstilling. Mød projektlederen, som gennem renoveringen af sin egen gård tilegner sig erfaring om mere bæredygtige løsninger, der kan bruges i det daglige arbejde.

Søren Barsøe kalder sig selv for multikunstner. Gennem sit relativt korte arbejdsliv har han beskæftiget sig med vandrensning, genanvendelse af beton som tilslag (nedknust sten) og bæredygtig jordhåndtering. I dag sidder han som projektleder hos miljøafdelingen i NIRAS.

Men det er ikke kun på arbejdspladsen, at Sørens talenter strækker sig vidt og bredt. På hjemmefronten er han gået i gang med at renovere en ældre gård fra 1930, der fremstår komplet med originale karlekammersenge og dårlig isolering.

Det er dog ikke nogen gennemsnitlig renovering, for Søren er meget optaget af at bruge alternative byggematerialer. Når væggene skal isoleres, bliver det derfor ikke med stenuld, men derimod med græsisolering, og når han skal finde malerpenslen frem, bliver den stukket ned i en bøtte med linoliemaling i stedet for moderne maling.

”Jeg forsøger at renovere det gamle hus med respekt for den måde, det oprindeligt er bygget på. Det gør jeg ved at bruge åndbare materialer og maling, der ikke er så kemikalieholdigt. Jeg kan godt lide at gøre det, jeg rådgiver kunderne i,” fortæller Søren, der er uddannet naturhistorisk konservator.

”Og så er jeg nysgerrig på, hvordan alternative løsninger kan gøres til et brugbart produkt. På det punkt er jeg nok et legebarn,” griner han.

Gipskugler

Genanvendte gipskugler

Et biprodukt fra produktionen af genanvendt gipspulver, der anvendes i nye gipsplader og erstatter omkring 30% jomfrueligt gips.

Gipskuglerne har potentiale til at erstatte stenuld i etagedæk og har både lydisolerende og brandhæmmende egenskaber.

Alternative byggematerialer skaber historisk perspektiv

Søren Barsøe er fuldt ud klar over, at hans private byggeprojekt næppe kan overføres til en kommerciel model i den nærmeste fremtid – til det er markedet ikke modent nok, som han selv siger. Men han vil gerne bidrage til, at bygherrer og entreprenører får øjnene op for adskillelige, biogene og bæredygtige byggematerialer såsom

Udfordringen er, at disse byggematerialer har svært ved at leve op til byggekravene fra Bygningsreglementet. Reglementer og reguleringer er en god ting, mener Søren, men det kan også være en hæmsko. Noget, han selv er stødt på i renoveringen af hans hus, hvor håndværkere ikke ville tage ansvaret for byggeriet, fordi Søren ikke benyttede sig af standardløsninger.

Med Sørens faglige baggrund som naturhistorisk konservator ærgrer det ham:

Søren Barsøe Portræt 2

”Jeg mener, at byggebranchen mangler lidt historisk perspektiv. Kig på gamle slotte og kirker, som er nogle af de ældste bygninger, vi har. De står så fint med kalkmørtel, hvorimod nyere cementbygninger har problemer med sætningsskader, fordi de ikke kan bevæge sig,” siger han.

Her peger han på, at branchen på nogle punkter har fået en usund holdning til, hvordan man skal bygge.

Ifølge Søren risikerer byggebranchen, at gamle byggeteknikker hengår i glemsel, fordi man bevæger sig helt væk fra traditionelle måder at opføre bygninger på – det kunne eksempelvis være lervægge og kalkmørtel, der sjældent bruges længere.

Derfor, og fordi Søren ikke kan lade være med at lege med sammensætningen af materialer, vil han gøre brug af lerpuds på væggene, der består af en blanding af lecanødder, ler og en smule brændt kalk. En sammensætning han grinende sammenligner med tiderne, hvor man som barn legede med mudder.

Lerpuds

Et åndbart og kemisk ufarligt materiale, der ikke behøver et hydraulisk bindemiddel. Samtidig har det et lavt CO2-forbrug.

Endelig er det en god brandhæmmer, der er billigt og nemt at arbejde med.

Græsisolering

Basalt set hø med en brandhæmmende effekt. Samme isoleringsevne som glas- og stenuld, dog åndbart og CO2-positivt.

Behageligt at arbejde med og kradser ikke. Duften af nyslået hø aftager efter et par dage.

Byggebranchen skal omfavne de alternative løsninger

Genanvendelsen af jord er et godt eksempel på dét, Søren brændende rådgiver  kunder om. I konstruktionen af et nyt byggeri, fjernes der enorme mængder jord, som bliver kørt bort. Den jord kan man dog stabilisere ved at blande det med kalk eller sand, så det igen kan indgå i byggeprocessen. Samtidig undgår man også at skulle købe nyt grusgravmateriale, som hele branchen desuden har svært ved at anskaffe nok af.

Søren er en del af NIRAS’ nyligt opstartede afdeling i miljøsektoren, der blandt andet skal fremme brugen af bæredygtige byggematerialer. Og det er netop alternative løsninger, som han selv bruger i sit private renoveringsprojekt, der skal fremmes. Det er dog vigtigt, at alle aktører i processen, hele vejen fra bygherre til entreprenør til håndværker, kan se idéen med det, ellers giver det ikke mening, mener Søren.

I januar måned stod det arbejde dog midlertidigt på pause for Sørens vedkommende, da han havde taget orlov hele måneden for at bygge på sin gård. Og planen er, at det skal føre til et hus, der kan overdrages til kommende generationer:

”Håbet er, at huset kommer til at kunne holde 100 år uden større renoveringer. Ideelt set 200 år, men nu tager vi det lige ét skridt ad gangen,” afslutter Søren.

20240104 064234

Vil du vide mere?

Søren Barsøe

Søren Barsøe

Projektleder

Kolding, Denmark

+45 4299 5402

Se også: