Tilpasning af kystplanlægning under usikkerhed forbundet med klimaforandringer
Ph. d. projektet handler om at efterforske ukendte dynamiske koncepter for længerevarende kystplanlægning og klimatilpasningsløsninger, hvilket kan være DAPP, integrere viden fra det tekniske, økonomiske og klimatiske.
Projekt start: Juni 2022
Projekt færddiggøres: Juni 2025
BU/afdeling/industri som projektet henvender sig til: Kyst- og havingeniørarbejde
Samarbejdspartnere: DTU, Danmarks Tekniske Universitet
Vejlederteam: Klavs Bundgaard og Signe Schløer er hoved-vejledere på projektet. Endvidere støtter DTU projektet med vejledning af Martin Drews og Morten Dahl-Larsen, som netop er blevet flyttet til DMI, men fortsat vejleder projektet. Projektet er støttet af Coastal offshore ingeniører (COFE) under afdelingen for MGTB.
Grundet klimaforandringer, var lavtliggende kystarealer over hele verdenen i stigende grad truet af oversvømmelser eller endda permanente oversvømmelser pga. kombinationer af stigende vandstand, stormfloder og andre ekstremer, hvilket kræver øjeblikkelig handling.
Nogle kystsamfund beslutter sig at leve med risikoen hvorimod de fleste steder laver tiltag som fx dæmninger, mure og natur-baserede løsninger (eller kombinationer) for at bevare og beskytte menneskeskabte og naturlige systemer, som fx økosystemer. Hvor der er grænser for tilpasning, vil den eneste bæredygtige løsning være en managed retreat?
Klimatilpasset planlægning er anbefalet for effektiv implementering af klimatilpasning og omkostningseffektiv planlægning under dyb usikkerhed forbundet med klimaforandringer. Specielt i områder med høj densitet af mennesker, kritisk infrastruktur og andre socioøkonomiske fordele i kystzoner, inklusiv udsatte økosystemer. I Danmark blev DAPP metoden for nyligt anbefalet af Kystdirektoratet.
Dette vil medføre et øget behov for udvikling af klimatilpassede tilpasningsplaner på et globalt plan, men også i Danmark inden for de kommende år. Projektet vil resultere i en forbedret struktur, lært fra længerevarende klimatilpasset planlægning i kystområder fra et risikabelt perspektiv, inklusiv klimaforandringer.
Artikler og udgivelser
Projektet blev sat I gang før sommeren og er i gang med at etablere de første undersøgelser. For kontekst, venligst kig på tidligere arbejde, som dette studie bygger på:
Kool, R.; Lawrence, J.; Drews, M.; Bell, R. Preparing for Sea-Level Rise through Adaptive Managed Retreat of a New Zealand Stormwater and Wastewater Network. Infrastructures 2020, 5, 92. https://doi.org/10.3390/infrastructures5110092
Lawrence, J.; Boston, J.; Bell, R.; Olufson, S.; Kool, R.; Hardcastle, M.; Stroombergen, A. Implementing pre-emptive managed retreat: Constraints and novel insights. Curr. Clim. Chang. Rep. 2020, 6, 66–80. https://doi.org/10.1007/s40641-020-00161-z
Mere om projektet
Projekt status: Igangværende
5 nøgleord om projektet: Klimaforandringer, klimatilpasning, havvandsstigning, elasticitet, tilpasning af kystplanlægning
Udannelsesmæssing baggrund: Civilingeniør fra DTU (Kandidat)
Håb for fremtidigt arbejde I projektet: At hjælpe samfundet, specifikt kystregioner, overvinde udfordringer som følge af klimaforandringer og navigere længerevarende tilpasninger gennem en usikker fremtid.
Vigtigheden I at samarbejde med NIRAS: NIRAS har et mangeårigt ry for en tværfaglig tilgang til kysttilpasning i Danmark og internationalt. Et samarbejde under dette emne med muligheden for at inkorporere igangværende projekter som konkrete eksempler er meget værdifuldt for at sikre anvendeligheden af researchen.