Nyhed

Bæredygtigt byggeri blomstrer

Helen Og Morten

Fra at være et add-on på byggeprojekter har mange kunder fået øjnene op for, at bygninger med grønne løsninger og dokumenteret bæredygtighed skaber værdi. NIRAS har travlt med at tage kunden i hånden og levere det, de har brug for.

13. januar, 2021

Gladsaxe Kommune sanerer, nedtager og nedriver Gladsaxe Skole for på samme grund at opføre et nyt svanemærket børnehus med recirkulerede materialer fra den gamle skole. NIRAS er med hele vejen rundt, og netop det at genbruge og genanvende byggematerialer er hovedtanken i det cirkulære byggeri.

“Vores ambition i projektet er at fremme bæredygtighed i byggeriet på flere parametre sammen med Lendager Group som arkitekt og NIRAS som rådgiver. Bæredygtighed er mange ting og har mange målsætninger. For at nedrive og bygge bæredygtigt skal man bl.a. fokusere på mængden af affald, brugen af nye materialer, begrænsning af CO2-udledning, minimering af brug af kemi og miljøproblematiske stoffer i vores byggematerialer. Samtidig skal man skabe nogle bygninger, der er spændende med gode rum, inde og ude, for brugere og borgere,” siger projektleder Helen Glindvad Kristensen fra Ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune.

Efterspørgslen på bæredygtighedscertifikater er eksploderet
Bæredygtigt byggeri tager mange former og kan måles og dokumenteres på flere måder – f.eks. ved certificering som DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen), LivsCyklusAnalyser (LCA), FN’s Verdensmål (SDG) eller det seneste skud på stammen – Bygningsreglementets Frivillige Bæredygtighedsklasse.

”Fra bare at være et add-on på byggeprojekter har mange kunder fået øjnene op for, at bygninger med grønne løsninger og dokumenteret bæredygtighed skaber værdi. Vi har travlt med at tage kunden i hånden og forstå deres behov, så vi kan levere det, de har brug for,” siger Peter Noyé, der er ekspertisechef i indeklima og energi i NIRAS.

Aktuelt har NIRAS gang i mere end 25 DGNB-opgaver. DGNB er af tysk oprindelse, men tilpasset dansk byggeskik- og traditioner. Den måler både på den sociale, økonomiske og miljømæssige bæredygtighed og er blevet en dansk måde at certificere bæredygtigt byggeri. Der er primært tale om certificeringer af nybyggeri, bolig og kontor, men markedet efterspørger også driftscertificeringer af eksisterende byggeri.

NIRAS er blandt andet i gang med at DGNB-certificere:

Ledelsesrammer, der giver plads til frihed og selvstændighed
”Vi udvikler og realiserer altid vores løsninger i et tæt samarbejde med vores kunder. Det gælder også inden for bæredygtigt byggeri. Vi søger ny viden og supplerer egne kompetencer med eksterne initiativer som partnerskaber og samarbejde med højere læreanstalter som f.eks. DTU," siger Mads Søndergaard, koncerndirektør for Byggeri i NIRAS og fortsætter:

”Vores ledelsestilgang i forbindelse med at drive bæredygtig udvikling er at opsætte rammerne og strukturen samt vise tillid til hinanden. Topledelse har ikke løsningen og svaret på alt. Vi skal til gengæld turde at byde autonomi velkommen, så får vi den nødvendige innovation og udvikling til at blomstre i organisationen. Det har vi succes med.”

Som eksempel peger koncerndirektøren på det seneste initiativ, hvor nogle yngre medarbejdere sammen med eksterne partnere greb muligheden og udviklede bæredygtigheds-procesværktøjet SDG Measure til at kortlægge, hvordan man bygger mest bæredygtigt.

Ledige stillinger
At NIRAS har travlt med bæredygtigt byggeri og byggeprojekter i det hele taget, vidner flere aktuelle jobopslag om. Jobbene er placeret på begge sider af Storebælt og tilbyder stillinger bredt inden for NIRAS.

Se alle stillingerne her.

Vil du vide mere?

Lene Holst Kjærgaard

Lene Holst Kjærgaard

Forretningsdirektør, Byggeri

Allerød, Denmark

+45 2128 7303

Se også