Projekt

Byggeriets rådgivningsfaser som tegneserie

Byggeriets Rådgivningsfaser YBL18 NIRA 2

Fra 40 tætskrevne sider til en tegneserie med ni billeder. NIRAS har kogt de forskellige trin i en byggeproces ned til en faglig tegneserie.

13. oktober, 2021
  • Sektor: Byggeri

Et billede siger mere end 1000 ord. Men gælder det også i forhold til komplekse, faglige processer i byggeriet?

Landskabsarkitekt Jeppe Goll fra NIRAS har formået at koge Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, og DANSKE ARKs Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning på 40 tætskrevne sider ned til ni tegninger.

Opgaven fik han af sin kollega projektchef Kristoffer Sardemann, som ønskede et visuelt produkt til at forklare de forskellige trin i en byggeproces for kunder, samarbejdspartere og medarbejdere.

Afsæt i egne kolleger

For Jeppe Goll, der normalt visualiserer landskaber og bygninger i forbindelse med VVM for infrastrukturprojekter, var det en sjov og anderledes opgave.

"Det var en udfordring, for jeg er ikke en tegneserietegner. Nogle af personerne i tegneserien er karikaturer af kolleger fra NIRAS' byggeri-afdelinger, men det vigtigste var at skabe nogle enkle billeder, som kunne fortælle en historie," siger Jeppe Goll. 

Projektchef: ‘Et lønsomt redskab’

Kristoffer Sardemann mener, at tegneserien både er sjov og lønsom, fordi den forklarer komplekse og til tider kaotiske rådgivningsfaser på en enkelt måde.

"Hvis bygherren ikke har erfaring fra tidligere byggerier, kan det være en udfordring at blive enige om, hvad han/hun forventer af os rådgivende ingeniør i de enkelte byggefaser og i hvilken detaljeringsgrad," siger Kristoffer Sardemann.

Tegneserien hjælper også NIRAS' medarbejdere til at have processerne på rygraden, hænger i plakatstørrelse på kontorer rundt i landet og er med i et paprør under armen til byggemøder hos kunder. 

Se og download tegneserien her: (pdf)

Kristoffer Sardemann

Kristoffer Sardemann

Projektchef

Allerød, Denmark

+45 2948 3375

Jeppe Goll

Jeppe Goll

Projektleder

Allerød, Denmark

+45 4810 4716