Nyhed
Energivirksomheden RWE, der står bag den kommende havvindmøllepark Thor, har fået endelig etableringstilladelse af Energistyrelsen. Dermed er Danmarks hidtil største vindmøllepark et afgørende skridt nærmere sin realisering. Som miljørådgiver for RWE har NIRAS stået for den vigtige miljøkonsekvensvurdering af det gigantiske projekt.
Med sin kapacitet på 1 gigawatt (GW) kommer Thors 72 havmøller til at levere vedvarende energi nok til at dække strømforbruget i mere end én million hjem. Vindmølleparken, der etableres 22-34 km ud for Thorsminde på den jyske vestkyst, skal efter planen tilsluttes elnettet senest i slutningen af 2027.
I Energistyrelsens pressemeddelelse om etableringstilladelsen siger Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw: ”Thor bliver Danmarks hidtil største havvindmøllepark og giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm.”
”Det er utrolig glædeligt, at Danmark nu kan se frem til yderligere 1 GW havvind inden for få år, vel at mærke samtidig med at miljøpåvirkningerne vurderes som relativt begrænsede."
Lisbeth Errboe Svendsen, Vice President i NIRAS’ Miljøsektor
Detaljeret indblik og tæt samarbejde
”NIRAS har assisteret med tilladelsesprocesserne både på land og på havet og udarbejdet miljøkonsekvensvurderingen for anlæg på havet. Det har givet et meget detaljeret indblik i hele projektet og et tæt og tillidsbaseret samarbejde med RWE gennem i alt fire år. Vi er enormt stolte over at have bidraget til dette kapitel af Danmarks energihistorie, og vi håber selvfølgelig på også at spille en rolle, når de næste kapitler om dansk havvind skal skrives,” siger Rikke Holm, Seniorprojektleder, der har været anker på Thor-projektet hos NIRAS.
Vice President i NIRAS’ Miljøsektor, Lisbeth Errboe Svendsen, supplerer: ”Det er utrolig glædeligt, at Danmark nu kan se frem til yderligere 1 GW havvind inden for få år, vel at mærke samtidig med at miljøpåvirkningerne vurderes som relativt begrænsede. Faktisk så få påvirkninger, at den obligatoriske klageperiode nu er afsluttet uden en eneste klage. Det er grøn energiomstilling, når det er allerbedst. Vi ønsker RWE et stort tillykke med etableringstilladelsen.”
Tværfagligheden som afgørende styrke
Siden foråret 2022 har et tværfagligt hold af NIRAS-eksperter undersøgt og dokumenteret, hvordan miljøet påvirkes af Thor Havvindmøllepark. Vurderingen beskriver, hvordan anlæg, drift og den fremtidige afvikling (decommissioning) af havvindmølleparken vil påvirke miljøet. Både selve møllerne, en offshore-transformerstation og netværket af undersøiske kabler mellem vindmøllerne og ind til land er inkluderet i vurderingen.
NIRAS’ arbejde spænder over beregninger af undervands- og luftbåren støj, analyser af hydrodynamiske forhold, sedimentanalyser samt visualiseringer af havvindmølleparken, og for at gennemføre vurderingerne har adskillige specialister inden for forskellige fagdiscipliner hos NIRAS været involveret. Vurderingerne rummer så forskellige fagområder som biodiversitet (havbundens flora og fauna, fisk, havpattedyr og fugle), hydrografi, sedimentologi, vandkvalitet, landskab og arkæologi.
”Den største påvirkning, vi påpeger i miljøkonsekvensvurderingen, er den landskabelige påvirkning, altså møllernes synlighed for mennesker,” fortæller Rikke Holm. ”Særligt om sommeren i klart vejr vil vindmølleparken kunne ses fra land, men eventuelle gener af udsigten vil alt andet lige være mindre i kraft af det faktum, at den etableres 22-34 kilometer ude i Nordsøen.”
Positivt, åbent og respektfuldt samarbejde
Tyske RWE vandt i 2021 det statslige udbud af Thor Havvindmøllepark og har siden arbejdet frem mod etableringstilladelsen. Om samarbejdet med NIRAS siger Senior Consent Manager hos RWE, Bettina Skovgaard Jensen:
“Vi sætter stor pris på det gode og positive samarbejde med NIRAS. Vi har sammen været gennem mange overvejelser og vendt mange sten på vejen frem til den endelige miljøkonsekvensvurdering af Thor Havvindmøllepark. Vi har oplevet samarbejdet med NIRAS som åbent, direkte i problemløsningen og præget af stor respekt for hinandens forskellige roller.”
Fakta om Thor Havvindmøllepark
Thor er den første af fire havvindmølleparker, som det danske Folketing har besluttet, at Danmark skal opføre i Nordsøen frem mod 2030.
Havvindmølleparken vil bestå af 72 Siemens Gamesa-havvindmøller med en kapacitet på hver 14 MW og med en totalhøjde på 266 meter, en transformerplatform og tilknyttede søkabler.
Projektområdet udgør ca. 200 kvadratkilometer. Møllerne placeres med en afstand på 22-34 kilometer ud for Thorsminde ved Nissum Fjord i Vestjylland.
Vindmølleparken har fået navnet Thor efter Thorsminde, som er nærmeste landkending.
Arbejdet med etablering af Thor begynder efter planen i foråret 2025.
Danmark har i dag 17 etablerede havvindmølleparker med en samlet kapacitet på ca. 2,7 GW.
“Vi har oplevet samarbejdet med NIRAS som åbent, direkte i problemløsningen og præget af stor respekt for hinandens forskellige roller.”
Bettina Skovgaard Jensen, Senior Consent Manager, RWE