Nyhed
I NIRAS har to unge rådgivende ingeniører realiseret en fælles drøm om at revolutionere ingeniørernes arbejde. Det har de gjort ved at udvikle og designe et digitalt værktøj, som mindsker mængden af manuelle beregninger.
Innovation og en kreativ tankegang har været vejen frem for rådgivende ingeniør Christine Dalgaard og Andreas Bøving i NIRAS. For to år siden skrev de speciale sammen med ét klart mål: De ville gøre en forskel og revolutionere måden, ingeniører arbejder på.
”Vi så et hul i markedet, hvor effektivisering og digitalisering af arbejdsprocesser var efterspurgt i branchen, og det ville vi gerne imødekomme,” siger Andreas Bøving.
Christine og Andreas udviklede derfor et databaseret værktøj, som effektiviserer måden, ingeniører arbejder på. Det er et digitalt værktøj, der lever i BIM-værktøjet Autodesk Revit. Med arkitektmodeller som grundlag laver værktøjet automatiske og nøjagtige beregninger og geometriske opmålinger af byggerier.
Det giver ingeniøren mere tid til at rådgive kunder og skærer ned på den tid, der bliver brugt på at lave manuelle opmålinger samt beregninger. Med det nye værktøj får ingeniøren nu alle beregninger og data serveret med blot få klik. Den information giver ingeniøren mere viden at træffe beslutninger ud fra. Christine og Andreas mener, at de kun kunne skabe løsningen, fordi de hele tiden turde stille spørgsmålstegn ved måden, ingeniører arbejder på og derefter tænke ud af boksen.
Højere kvalitet og større sikkerhed til bygherrer
Bygningsdesign bliver hele tiden mere og mere komplekst, og det udfordrer ingeniørernes arbejde. Komplekse bygninger gør, at ingeniøren ofte er nødt til at beregne en større del af byggeriet end førhen, hvor det var nok at beregne et mindre antal repræsentative rum. Derfor har Christine og Andreas gjort det muligt at lave en automatisk kortlægning og opmåling af hele byggeriet i deres værktøj, hvilket kan genereres på den samme tid, som man manuelt beregner enkelte rum.
Det giver større indsigt i byggeriet som helhed, og det er noget, som kommer bygherrer til gode.
”En kortlægning af alle byggeriets rum gør, at en bygherre ved, hvad det er for et byggeri, han får. Det højner kvaliteten af det, vi leverer, og bygherren støder på færre overraskelser senere hen i processen. Det forhindrer dyre ændringer og dispensationer,” siger Andreas Bøving.
Kortlægning af et helt byggeri øger kvaliteten, fordi samtlige beregninger bliver mere detaljerede og baseret på data.
”Vi vil levere et godt og stærkt byggeri. Med vores værktøj sikrer vi, at bygherrer bliver bevidste om, hvor der eventuelt er rum med for lidt dagslys eller for meget varme. Risikoen for at det sker, har vi mindsket med værktøjet, fordi vi ikke kun beregner få repræsentative rum,” siger Christine Dalgaard.
Har lært sig selv at kode
Udover ingeniørteknisk viden kræver det stor forståelse for det digitale og alt det, der ligger bagved at udvikle et digitalt værktøj.
”Hele udviklingen af værktøjet er selvlært. Vi har lært os selv at kode og lagt rigtig mange ekstra timer i vores speciale og værktøjet,” siger Andreas Bøving.
Selvom kodning ikke er en del af ingeniøruddannelsen, er Christine ikke i tvivl om, at kodning passer godt til måden, man tænker på som ingeniører.
”Kodning er meget firkantet, og det handler om at have en logisk tankegang. Det passer meget godt til, hvordan ingeniører arbejder, hvor det ligesom med kodning drejer sig om at komme fra A til B.”
Kobler faglighed med digitalisering
Det er ikke kun Christine og Andreas, der er glade for, at de endte med at lære sig selv at kode og udviklede værktøjet. Forretningschef i NIRAS Andrew Ferguson Dunn roser de to unge ingeniører:
”Andreas og Christine har i den grad åbnet vores øjne for mulighederne indenfor automatisering og digitalisering af vores arbejdsprocesser. Jeg ser dem som fantastiske dygtige brobyggere, som kobler en respekt og dyb forståelse for vores faglighed sammen med en meget handlingspræget tilgang til den digitale udvikling. De skubber vores grænser og mind-set i en mere digital retning. Den udvikling, de står for, er med til at sikre vores fremtid.”