Nyhed
Læg din egen elmålers data ind i dette gratis dashboard og få nye indsigter i dit strømforbrug. Torben Kirk Wolf, som er data scientist i NIRAS, viser dig hvordan.
Data science er ikke længere kun noget forskere og store virksomheder benytter. Private husholdninger er i dag også fyldt med data, som man selv kan trække ud og bruge aktivt til at overvåge sit eget forbrug eller styre privatøkonomien.
For eksempel giver de høje elpriser, som danske forbrugere oplever i starten af 2022, måske en anledning til at kigge nærmere på elforbruget derhjemme?
Her er det muligt at få mere præcise indsigter end nogensinde før. Det kan man via nye apps og software, der hurtigt kan designe dashboards og statistikker – det man i virksomheder ville kalde business intelligence.
Det lyder måske meget teknisk, tænker du? Men det er ikke noget, man behøver at være programmør eller data scientist for at kaste sig ud i. Prøv at se med her:
"Jeg kan slet ikke lade være med at udforske data fra mit eget hjem."
Torben Kirk Wolf, afdelingsleder for data science
Hvad er ”Hverdags-data science”?
Torben Kirk Wolf er afdelingsleder for data science i NIRAS. Han arbejder med et begreb, han kalder ”hverdags-data science”. Det handler om at nørde de data, som er tilgængelige i hverdagen. Det kan være fra din elmåler, vandmåler, et digitalt termometer, dit løbeur, din regnmåler, udtræk fra din netbank, data om dit hus og dets historiske salgspriser mv.
Med ”hverdags-data science” som tilgang, er der uanede muligheder for at udforske data om alt fra din husstands strømforbrug, vandforbrug, madspild, over til dit personlige søvnmønster, skærmtid og meget, meget andet.
”Jeg kan slet ikke lade være med at udforske data fra mit eget hjem. Både fordi jeg synes, det er spændende at arbejde med og udforske data, men også fordi de indsigter, jeg får, virkelig kan gøre en forskel i min hverdag. Jeg har for eksempel helt konkret kunnet reducere mit strømforbrug, og jeg har kunnet hvile i, at min banks ejendomsmægler faktisk gav mig en fair vurdering af vores hus ifm. en låneomlægning,” fortæller Torben Kirk Wolf.
Sådan gør du
Her er de trin, som du skal gennemgå, hvis du vil lægge dine egne el-data ind i Torbens dashboard. Det koster dig ingen penge, du får din egen kopi og dine personlige data kan du beholde helt for dig selv.
- Først skaffer du dig adgang til dit data via https://eloverblik.dk
(Du kan se en guide til, hvordan du gør det her.) - Udfyld informationerne herunder og modtag link til Excel-løsningen.
- Så sætter du din personlige kode (det tekniske begreb er en Refresh Token) ind i ’Indstillinger’ arket i Excelløsningen.
- Dernæst kan du vælge at rette i perioden, den skal trække data fra, og hvordan du vil inddele dit døgn. Det sker ligeledes i ’Indstillinger’ arket.
- Til sidst trykker du blot opdater, og du kan nu se alt dit data i Excel-dashboardet.
(Der er også lavet en video om, hvordan du bruger dashboardet her.) - Fremover kan du hoppe trin 1-4 over, da din Refresh Token virker et helt år ad gangen.
NB! Husk dog at læse informationen i ’Om’-arket første gang, så du sikrer, at dine indstillinger er, som de skal være.
Få link til Excel-løsningen
Sådan fungerer det
Torben har lavet sit dashboard i helt standard Excel. Han bruger nogle smarte funktioner, der har været en del af Excel siden 2016, men som mange desværre stadig ikke kender til. Herunder er en forklaring til den teknisk interesserede.
- Til at få fat i data bruges Power Query. Power Query er Excels maskine til automatisk at hente data fra andre kilder, fx databaser, andre Excelark, pdf’er, hjemmesider, API’er og meget, meget mere.
- I Power Query laves API kald til Energinets data service. API er internettets smarte måde at få systemer til at snakke sammen, uden et menneske der skal trykke på knapper og udfylde bokse. API står for Application Programming Interface.
- Alt data loades ind i en datamodel i den del af Excel, der hedder Power Pivot. Her kædes data sammen, så priser, forbrug og datoer fra dit elforbrug kan vises på samme akser (det hedder teknisk en dimensionel datamodel). Her laves også smarte beregninger (DAX measures), der gør, at værdierne i graferne automatisk bliver beregnet, når man sætter nye filtre.
- Til sidst vises det hele i pivotgrafer, som styres af slicers. Hele løsningen er altså udviklet i en helt standard Excel-installation uden brug af makroer og add-ins.