Nyhed
Det kan ikke andet end at imponere, når man kører ind i Dronninglund og ser solen spejle sig i de mere end 3000 solfangere. Og det kan mere end at imponere. Nordjyllands nye attraktion – Dronninglunds solvarmeanlæg – tiltrækker derfor også nysgerrige blikke, bl.a. fra Ministeriet for vedvarende energi i Spanien.
I sidste uge var Spanien på besøg i Nordjylland, nærmere betegnet Dronninglund Sunstore. Formålet var at blive klogere på det 37.000 m2 solvarmeanlæg og ikke mindst sæsonvarmelageret, som gør, at vi kan opsamle solen om sommeren, men først bruge den, når vinteren trænger sig på. En situation de sagtens kan nikke genkendende til i Castilla y Leon regionen i Spanien.
Sæsonlageret er genialt
Det geniale ligger netop i kombinationen af de mange solfangere, varmepumpe og sæsonvarmelageret, som kigger frem på toppen af bakken. Med sine imponerende 62 millioner liter vand er varmelageret med til at sikre, at brugerne af Dronninglund fjernvarme nu får halvdelen af deres energiforbrug dækket af verdens største energikilde – solen.
Den spanske delegation var imponerede af måden, de forskellige energisystemer er kombineret på. Spanien er i denne sammenhæng ikke lige så langt i måden af tænke energisystemer, som vi er i Danmark.
”Det er lidt pudsigt, at vi er nødt til at komme til Danmark for at lære om solenergi, når gæsterne her kommer fra Spanien, hvor solen skinner hele året. Så reelt burde vi være verdensmestre i dette,” siger Narcis Margall fra det danske handelskontor i Barcelona, som står bag turen.
Spanien har også brug for fjernvarme
Specielt kontorchefen for Ministeriet for vedvarende energi i Castilla y Leon regionen, Rafael Cupido, var meget interesseret og havde længe ønsket sig at komme forbi den danske ”solmark”. Han har bl.a. til opgave at rådgive politikerne i regionen om den fremtidige energiforsyning. Her indgår sol sammen med sæsonlagring som et vigtigt element. NIRAS håber på sigt at kunne hjælpe Spanien med planlægningen af fremtidens energisystem.
”Det er nyt for mange af os nordboere, at der er brug for fjernvarme i Nordspanien, og faktisk på samme niveau som i Danmark. Både klimatisk og teknisk ligner det Danmark, bortset fra, at de har brug for mere lager ifht. arealet af solfangere. Det giver muligheder og måske på sigt et fremtidigt marked for NIRAS og vores samarbejdspartnere fra Sunstore,” udtaler Lars Boye, projektchef i NIRAS.