Projekt
Nordjyske havne skal arbejde med CO₂ som en ressource
Det er havnene i Hanstholm, Hirtshals, Frederikshavn, Aalborg og Skagen, som nu får kortlagt deres potentielle roller inden for CCUS. Foto: NIRAS / SDFI, GeoDanmark
Projekt
Det er havnene i Hanstholm, Hirtshals, Frederikshavn, Aalborg og Skagen, som nu får kortlagt deres potentielle roller inden for CCUS. Foto: NIRAS / SDFI, GeoDanmark
Store udfordringer. Store muligheder. Den grønne omstilling kommer til at sætte et stort aftryk på mange af Danmarks industrihavne fremover. Fra at være vigtige knudepunkter for import, eksport, national logistik, oplagring, erhverv, fiskeri etc. vil havnene også få mange nye og vigtige funktioner afledt af omstillingen til vedvarende energi.
Helt konkret bliver de danske havne nøglespillere i forhold til nye, innovative teknologier til CO₂-fangst, -anvendelse og -lagring (CCUS) samt inden for produktion af nye typer syntetiske brændstoffer – i daglig tale Power-to-X. Havnene kan blive helt centrale for den logistik, som det er nødvendigt at etablere for at opnå velfungerende værdikæder til levedygtige CCUS- og PtX-industrier.
2,7 mio. tons CO₂! Så meget kan potentielt fanges per år i Nordjylland, viser en analyse, som NIRAS har udført for det nordjyske erhvervskonsortium CO2Vision.
Med analysen ønskede CO2Vision at skabe overblik over det samlede potentiale for CCUS med udgangspunkt i de fem havne: Frederikshavn Havn, Hanstholm Havn, Hirtshals Havn, Port of Aalborg og Skagen Havn.
Havnene kan nemlig spille vigtige roller som:
”I Nordjylland har vi en stor CO₂-udledning, og det er derfor vigtigt, at vi udvikler og understøtter mulighederne for både at lagre og anvende CO₂. Vi ser CO₂ som en ressource – og rapporten fra NIRAS understreger, at vores havne viser stort potentiale inden for CCUS-dagsordenen,” siger Michael Stie Laugesen, projektchef i Green Hub Denmark, som er konsortiepartner i CO2VISION.
Analysen, som blev udført i foråret 2023, skitserer mulige fremtidige udviklinger og ønsker inden for CCUS for hver af de fem havne. Den afdækker fokusområder som; rammevilkår, infrastruktur, markedspotentialer og visioner.
Analysen sætter også konkrete tal og størrelsesforhold på de fem nordjyske industrihavnes potentielle roller inden for CO₂-fangst, -anvendelse og -lagring (CCUS). Rapporten viser blandt andet at:
”Det interessante i rapporten er perspektiveringerne, hvor vi viser størrelsesforholdene imellem det indsamlede CO₂, og hvad dette så kunne bruges til. Det er store tal, som let kan blive lidt uhåndgribelige, men jeg synes, at rapporten giver et spændende indblik i proportionerne og potentialerne ved CO₂-fangst,” siger NIRAS’ projektleder på opgaven Helene Waagstein Juhl.
Analysen, som lå klar i sommeren 2023, videreføres som et centralt input til et ’roadmap’ for udviklingen af CCUS i Region Nordjylland. Der er flere tal og indsigter i rapporten, som kan findes her.
CCUS er en forkortelse for 'Carbon Capture, Utilisation and Storage'. Begrebet dækker hele værdikæden for nye teknologier til: