Projekt
En kosteffektiv ombygning af Nakskov Vandværk
Foto af lukkede filtre, som genbruges på Nakskov Vandværk til erstatning af de gamle, åbne sandfiltre. Det lyseblå filter til venstre fjerner arsen.
Projekt
Foto af lukkede filtre, som genbruges på Nakskov Vandværk til erstatning af de gamle, åbne sandfiltre. Det lyseblå filter til venstre fjerner arsen.
Med ombygningen af Nakskov Vandværk har Lolland Vand fået et moderne vandbehandlingsanlæg designet til at behandle grundvandet, der er i området. Endvidere sikrer ombygningen en betydelig reduktion af kalkudfældningen fra drikkevandet.
Den udløsende faktor for ombygningen af Nakskov Vandværk var, at Lolland Kommune i 2021 bebudede, at indvindingstilladelsen til Nakskov Vandværk ville blive reduceret betydeligt for at sikre en mere balanceret vandindvinding i fremtiden. Denne ændring rokkede ved den daværende vandforsyningsstruktur på Vestlolland, og der blev derfor iværksat et analysearbejde, som skulle finde en fremtidig løsning for området.
Adskillige løsningscenarier med nyt vandværk blev undersøgt, men først da ideen om at ombygge Nakskov Vandværk tog form, stod det lysende klart, at det både var den klart billigste og bedste løsning.
Med det ombyggede Nakskov Vandværk har vandselskabet Lolland Vand fået:
Når man indvinder grundvand, bør der være en balance mellem, hvor meget grundvand man indvinder, og hvor meget grundvand der dannes. En balanceret indvinding medvirker til at sikre, at vi fortsat kan indvinde drikkevand i tilstrækkelige mængder og af god kvalitet. I EU’s vandrammedirektiv er det et mål, at grundvandet skal have god kemisk tilstand og god kvantitativ tilstand. En balanceret vandindvinding er med til at understøtte målet om god kvantitativ tilstand.
I dette projekt, som er et stort skridt i retning af en mere balanceret indvinding af grundvand, har NIRAS rådgivet Lolland Forsyning om:
”Det har været et spændende projekt. Jeg har haft brug for mange forskellige kompetencer, og der var heldigvis altid mulighed for at lære af en erfaren kollega, som har prøvet mange gange før.”
Nick Folkmann, konsulent i NIRAS.