Projekt
Herningsholms nye vartegn – et imødekommende fælleshus i træ
Schmidt Hammer Lassen
Projekt
Schmidt Hammer Lassen
Det var en enig dommerjury, der pegede på forslaget fra Schmidt Hammer Lassen, NIRAS og LYTT Landskabsarkitekter, da der skulle findes en vinder af arkitektkonkurrencen til Herningsholms nye fælleshus, hvor også tre andre hold havde afgivet deres bud.
”Vinderforslaget lader bygning og landskab smelte sammen til en harmonisk helhed, og hvor anvendelsen af tegl og biogene materialer lever op til arkitektkonkurrencens kriterier for funktion og bæredygtighed. I vurderingen er der lagt vægt på, at den organiske pavillonform imødekommer alle brugere og inviterer til aktiviteter både indenfor og udenfor,” lyder en del af begrundelsen i en pressemeddelelse.
En trækonstruktion med grønt græstag
”Vi har valgt træ som konstruktionsmateriale for at kunne forbedre byggeriets livscyklus og lagre noget CO2 i konstruktionen. Men det er klart, at det arkitektoniske udtryk også har stor betydning. Træ og tegl spiller flot sammen og skaber en varme og en åbenhed,” siger projektansvarlig i NIRAS, Thomas Kudahl Jensen.
Ved at vælge træ har NIRAS’ eksperter skulle arbejde anderledes med eksempelvis indeklimaet og installationsløsningerne, ligesom der skal laves nogle særlige løsninger i forhold til brandsikkerhed og fugtforhold:
”Vi holder skarpt fokus på, at fælleshuset kan bygges på en sund måde. Det kræver lidt nytænkning, når vi har at gøre med træ og biogene materialer. Men det har vi heldigvis erfaring med fra flere andre projekter efterhånden,” siger Thomas Kudahl Jensen og henviser til eksempelvis Grundfos’ nye hovedkvarter i Bjerringbro.
Udover at træ er det gennemgående konstruktionsmateriale arbejdes der også med begrønning af tage, der giver bygningen karakter og forsinker regnvandets udløb i regnvandssystemet. Der er lige så snak om at bruge andre biogene materialer i byggeriet såsom ålegræs til akustikregulering.
Fælleshuset vil bestå af to sammenhængende cirkelformer, hvoraf den ene skal bruges til sport, foredrag og events og den anden glasindrammede del skal indrettes med café, multirum og udstillingsområde. Mindre, runde områder rummer funktioner som kreaværksted og køkkener. Den høje sal skaber plads til sportsaktiviteter, mens multirummet med lavere loftshøjde giver en intim atmosfære.
Vidste du, at det også er Schmidt Hammer Lassen og NIRAS, der står bag flere andre prominente kulturbyggerier i Danmark såsom ARoS Aarhus Kunstmuseum og Kulturhuset Dokk1?
Den sociale bæredygtighed er i højsædet
Foruden et fokus på klimamæssig bæredygtighed i form af CO2-besparelser, er projektet også optaget af at sikre en høj grad af social bæredygtighed ved at bidrage positivt til de unges hverdagsliv på ungdomsuddannelserne:
”Social bæredygtighed spiller en central rolle på Herningsholm, og med det nye hus kan vi løfte fællesskaber, diversitet og demokratisk dannelse. Vi er sikre på, at Schmidt Hammer Lassens smukke fælleshus vil give eleverne på Herningsholm de allerbedste forudsætninger for at udfolde sig,” siger Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.
Som et led i denne vision har Herningsholm også valgt at ansætte en social stadsarkitekt, der skal understøtte fællesskabende aktiviteter sammen med de unge studerende.
Fælleshuset er en del af en større nytænkning af hele Herningsholms campusområde i Herning, der er støttet med en 60 millioner stor bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond. Det samlede campusområde kaldes for Skills City og skal rumme en bred vifte erhvervsuddannelser og en ny landbrugsskole.
Der er altså ingen tvivl om, at de unge i Herning Kommune roligt kan glæde sig til at få et nyt campusområde, hvor fællesskaber kan blomstre ligesom planterne på taget. Det nye fælleshus står efter planen klar til indflytning i 2027.