Projekt

HOFOR opfører hybridbyggeri på genbrugt fundament

Illustration: Gottlieb Paludan Architects

Illustration: Gottlieb Paludan Architects

HOFOR opfører en ny kontor- og administrationsbygning der skal kombinere konventionelle byggematerialer med træ og genbrug. Byggeriet opføres på fundamentet af et gammelt rensningsanlæg, hvilket sparer projektet for store mængder beton.

4. februar, 2025
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark
  • Klient: HOFOR A/S
  • Architects:: Gottlieb Paludan
  • Engineers:: NIRAS

Nyt byggeri på gammel grund

Selvom HOFORs nye kontor- og administrationsbygning kommer til at fremstå helt ny, når den i fremtiden står klar til ibrugtagning, så vil en vigtig del af byggeriet faktisk være et gammelt levn fra grundens tidligere bygning:

”Man har valgt at bygge ovenpå et gammelt risteværk fra et rensningsanlæg til spildevand, der i forvejen var på byggegrunden. Derfor kan vi spare en hel del materialer og være med til at optimere klimaftrykket for den nye bygning – det synes jeg er sund fornuft og godt tænkt,” siger Peter Buchardt Nielsen, der er fagleder på projektet.

Udover initiativet om at genbruge det gamle fundament er der også taget flere og andre midler i brug for at sænke bygningens CO2-aftryk. Eksempelvis er det besluttet, at byggeriet skal være et hybridbyggeri og altså kombinere konventionelle byggematerialer med træ.

Trækonstruktioner og genbrugte materialer

Bygningens mange trækonstruktioner har særligt været en interessant udfordring for de konstruktionsingeniører, der har fået lov at arbejde på projektet:

”Som konstruktionsingeniør er det et spændende projekt at arbejde på! Vi har nemlig projekteret bygningen som et træsøjle-bjælkehus, hvilket gør træelementerne ret gennemgående. Vi har derfor regnet på forskellige løsninger med træ og samlinger og har i den forbindelse haft et rigtig godt samarbejde med leverandørens rådgiver, der sidder i Østrig, hvor træbyggeri er meget mere udbredt end i her i Danmark,” fortæller konstruktionsingeniør i NIRAS Peter Buchardt Nielsen.

Det vellykkede, internationale samarbejde har bidraget med nye indsigter for den ellers garvede konstruktionsingeniør, der nu er blevet klogere på, hvordan selv de største tværsnit kan samles uden stål:

”Med kun ganske lidt stål ganske få steder, får vi virkelig optimeret brugen af træ. Det er der nogle fordele ved, fordi det minimerer brugen af de mere klimabelastende materialer,” siger Peter Buchardt Nielsen. Dette afspejles da også i bygningens livscyklus vurdering (LCA), der netop fokuserer på at optimere klimaaftrykket mest muligt:

”Sammenlignet med beton har træ en forholdsvis lavere CO2-udledning. Men det er først, når vi ser helhedsorienteret på bygningen, at vi kan optimere klimaftrykket tilstrækkeligt. Derfor arbejder vi også med blandt andet genbrug af materialer,” siger LCA-specialist på projektet Sofie Karlson Thanning og fortæller, at blandt andet skalmurene skal beklædes med genbrugte tegl, hvilket også får stor betydning for bygningens arkitektoniske udtryk.

”Med kun ganske lidt stål ganske få steder, får vi virkelig optimeret brugen af træ. Det er der nogle fordele ved, fordi det minimerer brugen af de mere klimabelastende materialer”

Peter Buchardt Nielsen

Hele vejen rundt på bæredygtighedscirklen

I tillæg til løsningerne med gennemgående trækonstruktioner og genbrugte teglsten er der også andre tiltag, der skal sænke byggeriets klimaaftryk. Derfor er der flere bæredygtighedseksperter på projektet, der samarbejder for et helhedsorienteret syn på klimabelastningen:

”Vi vil hele vejen rundt på bæredygtighedscirklen her. Det betyder, at der blandt andet er taget stilling til projektets krav om sociale indsatser, minimering af støv og støj, affaldssortering, miljøfarlige stoffer, miljøbeskyttelse og indendørs luftkvalitet,” siger Sofie Karlson Thanning.

Derudover er der lavet et stort forarbejde for at sikre, at alt træet stammer fra certificeret skovdrift, hvor der altid plantes et nyt træ, når der fældes et. I projektet er det derfor besluttet at fokusere på både FSC certificeret træ og PEFC certificeret træ.

”Vi vil hele vejen rundt på bæredygtighedscirklen her. Det betyder, at der blandt andet er taget stilling til projektets krav om sociale indsatser, minimering af støv og støj, affaldssortering, miljøfarlige stoffer, miljøbeskyttelse og indendørs luftkvalitet"

Sofie Karlson Thanning

”Når vi arbejder med LCA er hovedformålet altid at få så lav en klimabelastning som muligt. Derfor har vi været inde og sammenligne en lang række materialer og løsninger med fokus på at få belastningen ned. Løsningerne vælges selvfølgelig altid i samspil med entreprenøren og bygherren, for det er jo afgørende, at vi finder løsninger, der er realistiske for alle parter,” siger Sofie Melchior Thanning.

“HOFOR har haft et stort ønske om at sætte fokus på CO2-aftryk, hvorfor vi har talt om bæredygtighed fra dag ét. Det er virkelig prisværdigt og gør det spændende at samarbejde med dem,” siger senior projektleder i NIRAS, Lisbeth Nørkjær og understreger, at projektets løsninger skabes i tæt samarbejde med HOFOR.

Det spændende hybridbyggeri bliver 600 kvm. stort og skal opføres i to plan.

Vil du vide mere?

Lisbeth R. Nørkjær

Lisbeth R. Nørkjær

Seniorprojektleder

Allerød, Denmark

+45 2140 1855

Peter Buchardt Nielsen

Peter Buchardt Nielsen

Ingeniør

Allerød, Denmark

+45 6020 9758

Sofie Melchior Karlson Thanning

Sofie Melchior Karlson Thanning

Civilingeniør, Bæredygtighedsrådgiver, LCA special

Allerød, Denmark

+45 4299 0332

Se også: