Projekt

Livscyklusvurderinger hjælper forsyningsselskab med at reducere klimapåvirkningen i anlægsprojekter

Egedal By Syd Regnvandsbassin
17. marts, 2025
  • Sektor: Infrastruktur, Miljø
  • Lande: Danmark

Case 1: Kraftig reduktion af jordhåndtering anlægsprojekt i Hørsholm

I boligkvarteret Nattergaleengen i Hørsholm Kommune arbejder forsyningsselskabet Novafos på at etablere tre regnvandsbassiner og separere regnvand og spildevand i hver sin kloak. Den slags anlægsprojekter dominerer forsyningens klimaaftryk, så for at få overblik over miljøgevinsten ved forskellige mulige tiltag i projektet blev NIRAS engageret til at lave en screenings-LCA (livscyklusvurdering).

Ikke overraskende viser LCA’en, at transport af opgravet jord er en væsentlig klimabelastning, mens der kan spares betydelige ressourcer ved at genbruge materialer på stedet.

Blandt de undersøgte tiltag var:

  • Genindbygning af opgravet jord for at minimere transport
  • Optimering af bassinplacering for at reducere transport og gravearbejde
  • Genbrug af opgravet grus i ledningsgrave


Ved hjælp af de tiltag kan den samlede mængde af opgravet jord reduceres med ca. 30% i forhold til business as usual. Derudover er der givet tilladelse til at genindbygge ca. 45% af den opgravede jord. Det svarer til en reduceret jordhåndtering på op til 6.600 m³ i forhold til det oprindelige projektforslag.

Foto: Vandpartner
Foto: Vandpartner

Case 2: Materialevalg til regnvandsbassin i Egedal Kommune

Hvis man vil forstå klimaeffekten forbundet med materialevalget i forsyningens anlægsprojekter, kan det være nødvendigt at analysere nøje på det.

I Egedal By Syd etablerer Novafos et nyt regnvandsbassin for at kunne håndtere de stigende regnmængder mere effektivt og hensigtsmæssigt. For at give Novafos klarhed over klimapåvirkningen af beton- og plastrør udførte NIRAS en livscyklusvurdering (LCA) af de to materialevalg.

Generelt er der en lavere klimapåvirkning forbundet med at producere plastrør sammenlignet med at producere betonrør. LCA’en fandt dog, at der ikke vil være en klimamæssig fordel i dette projekt ved at udskifte betonrør med plastrør.

Behov for projektspecifikke analyser

Årsagen er, at området i Egedal By Syd har højtliggende grundvand, hvorfor plastrør vil skulle opdriftssikres. Det medfører, at mere jord skal graves op, og der skal anvendes geotekstil samt mere grus, ærtesten og sand i projektet, hvis forsyningen valgte plastrør frem for betonrør, som ikke skal opdriftssikres. Heri ligger klimafordelen i valget af betonrør til bassinprojektet.

På den måde adskiller dette projekt sig fra andre projekter i andre områder. Det understreger behovet for projektspecifikke analyser og vurderinger, så det sikres, at man træffer de rigtige valg på det rette grundlag.

For at skabe endnu mere viden indsamles løbende data fra projektet i samarbejde med entreprenøren Tscherning. Viden der kan bruges til at optimere fremtidige projekter.

 

Samarbejdet mellem NIRAS, Novafos og Tscherning viser, hvordan en LCA bidrager til bedre viden om projekterne, hvilket vil understøtte reduktion af drivhusgasudledning og smartere materialeanvendelse i fremtidige projekter.

Louise Sprotte-Hansen

Louise Sprotte-Hansen

Chefkonsulent

Allerød, Denmark

+45 5336 4102

Lene Larsen

Lene Larsen

Afdelingschef

Aalborg, Denmark

+45 3078 7588