Projekt

NIRAS deltager i internationalt forskningsprojekt om at skabe fremtidens bæredygtige byer

Det internationale forskningsprojekt TOD2 har deltagelse af danske NIRAS og UrbanDigital samt forskere fra Nanjing University og Tongji University fra Shanghai, samt fra Stockholm University og KTH Royal Institute of Technology i Sverige. (Foto: Nanjing University).

Det internationale forskningsprojekt TOD2 har deltagelse af danske NIRAS og UrbanDigital samt forskere fra Nanjing University og Tongji University fra Shanghai, samt fra Stockholm University og KTH Royal Institute of Technology i Sverige. (Foto: Nanjing University).

NIRAS skal deltage i et internationalt forsknings- og innovationsprojekt (TOD2), der skal udvikle metoder til, at byplanlægning og byggeri kan støtte kollektiv transport og skabe bedre byrum. Projektet har flere nyskabende tiltag, herunder at forskere i CO2- og partikelforurening fra Nanjing Universitet indgår i et samarbejde med kolleger fra Sverige og Beijing for at måle, hvordan byplanlægning og arkitektur påvirker trafikanters adfærd.

21. februar, 2025
  • SDG: #9, #11
  • Sektor: Infrastruktur, Planlægning & Mobilitet
  • Lande: Danmark og Kina

Det internationale forsknings- og innovationsprojekt (TOD2) skal danne rammerne for fremtidens bæredygtige byer, og er en nøgle til nye transport- og mobilitetsløsninger, der skal få folk til at droppe bilerne til fordel for kollektiv trafik og cykler. Sammen med NIRAS deltager fire førende universiteter fra Kina og Sverige.

“TOD2 sætter mennesker i centrum for bydesign, og skaber sikre, menneskeskalede gader, der gør byerne mere beboelige. Ved at udvikle en ramme for disse transitområder og bæredygtige mobilitets-hubs, vil vi hjælpe samfund med at skifte fra bilafhængighed til gang, cykling og offentlig transport – hvilket forbedrer både livskvaliteten og miljøpåvirkningen,” siger Mary Elbech, projektleder og senior mobilitetskonsulent.

Sammen med sine kolleger i NIRAS skal hun deltage i det internationale forsknings- og innovationsprojekt TOD2, sammen med førende forskere fra Nanjing University og Tongji University fra Shanghai, samt fra Stockholm University og KTH Royal Institute of Technology i Sverige. Desuden deltager den danske startup UrbanDigital i projektet.  

Verdens førende i byrumsanalyser 

“Kinas hurtige byudvikling har gjort det til en global leder inden for test og evaluering af innovative mobilitetsløsninger. På trods af forskelle i transportsystemer og skala viser vores projektforskning universelle mønstre i, hvordan mennesker interagerer med offentlige rum. Dette, kombineret med Kinas bemærkelsesværdige tilpasningsevne, giver værdifuld indsigt, der kan udvide vores forståelse og informere den måde, vi tilgår mobilitets-hubs her i Danmark,” siger Mary Elbech.

TOD står for ’transitorienteret byudvikling’, og denne term har været benyttet siden 1990’erne. TOD2-projektet resulterer i en opdateret version af disse principper for byudvikling centreret omkring mobilitetsknudepunkter.

TOD2 fokuserer således på byrum, transport og mobilitet, og udledningerne herfra. Transportsektoren står for en tredjedel af verdens samlede klimabelastning, og det er helt centralt at inddrage transporten i løsningen af klimakrisen, også den transport, som foregår i vores byer.

“TOD2 sætter mennesker i centrum for bydesign, og skaber sikre, menneskeskalede gader, der gør byerne mere beboelige. Ved at udvikle en ramme for disse transitområder og bæredygtige mobilitets-hubs, vil vi hjælpe samfund med at skifte fra bilafhængighed til gang, cykling og offentlig transport – hvilket forbedrer både livskvaliteten og miljøpåvirkningen.” 

siger Mary Elbech, projektleder og senior mobilitetskonsulent i NIRAS.
Projektpartnerne samlet ved Ørestad i Danmark.

“Verdens byer har ændret sig med rivende hast de sidste årtier. Med dette projekt vil vi finde de løsninger, der kan sikre, at fremtidens byer får helhedsorienterede, bæredygtige mobilitetsløsninger, der både imødekommer borgernes mobilitetsbehov, men også det akutte behov, der er for at reducere klimabelastningen fra vores byer.”

siger Gunvor Riber Uggerhøj, seniorkonsulent i bæredygtig mobilitet i NIRAS.

State-of-the-art forskning i klimaneutrale mobilitetsknudepunkter 

I storbyer verden over bruger mange mennesker et forældet trafiksystem og en forældet byplanlægning fra midten af det 20. århundrede, som er baseret på privatbilisme. Derfor vil TOD2-projektet især fokusere på, hvordan man via ændringer i byudviklingen og den eksisterende byplanlægning, kan gøre det let, trygt og fleksibelt at træffe det rigtige transportvalg.

”På baggrund af forskergruppernes resultater, håber vi på at kunne igangsætte strategiske ændringer af byrum, så de bliver mere bæredygtige på alle parametre, over tid. Der er et internationalt behov for at reducere brug af biler, specielt i de store byer. De kollektive mobilitetsknudepunkter skal medvirke til denne udvikling, og knudepunkterne skal gøres til omdrejningspunkter for bæredygtige byer” forklarer Gunvor Riber Uggerhøj, der er seniorkonsulent i bæredygtig mobilitet i NIRAS.

Universiteterne vil udføre state-of-the-art forskning i, hvordan urbane mobilitetsknudepunkter kan blive klimaneutrale.

NIRAS skal sammen med UrbanDigital lave strategier for, hvordan forskningsresultaterne kan blive omsat i praksis, så man kan forny planlægningen af både byer og transport verden over. 

“Verdens byer har ændret sig med rivende hast de sidste årtier. Med dette projekt vil vi finde de løsninger, der kan sikre, at fremtidens byer får helhedsorienterede, bæredygtige mobilitetsløsninger, der både imødekommer borgernes mobilitetsbehov, men også det akutte behov, der er for at reducere klimabelastningen fra vores byer” siger Gunvor Riber Uggerhøj.

Hvad der sker for tiden med TOD2

Projektpartnere fra Kina, Sverige og Danmark samledes til et 1-uges fysisk workshop i august 2024. Værts for ugen var NIRAS, og ugen includerede sitebesøg i København til case study-stationerne, møder på BLOXHUB med gæsteforelæsninger fra DTU, en rundtur i Aarhus ledet af Aarhus Kommune og et besøg på Arkitektskolen.

Projektpartnerne planlægger en workshop i Kina i juni 2025.

NIRAS er være vært for en TOD2-konference i København den 4. september 2025.

Fakta om TOD2-projektet 

TOD2-projektet udføres med støtte fra JPI Urban Europe, og NIRAS’ andel finansieres af Innovationsfonden og NIRAS Alectia Fonden. 

Projektet udføres i et samarbejde mellem NIRAS, UrbanDigital, KTH Royal Institute of Technology Stockholm, Stockholm University, Nanjing University og Tongji University. KTH Stockholm og Nanjing University leder projektet. Projektet har et samlet budget på 1,3 mio euro, og løber fra 1. maj 2023 og tre år frem.  

Vil du vide mere?

Gunvor Riber Uggerhøj

Gunvor Riber Uggerhøj

Seniorkonsulent

Aalborg, Denmark

+45 6071 9015

Mary Elbech

Mary Elbech

Projektleder

Aarhus, Denmark

+45 2761 3907

Se også: