Projekt

Ny brøndtype hos Brønderslev Forsyning skal øge rensegraderne og gøre driften nemmere

Flere interesserede var mødt op for at se installationen af den nye brønd i Hjallerup.

Flere interesserede var mødt op for at se installationen af den nye brønd i Hjallerup.

I forbindelse med et stort separatkloakeringsprojekt i Hjallerup for Brønderslev Forsyning er en helt ny brøndtype til rensning af regnvand blevet en del af løsningen.

3. oktober, 2024
  • SDG: #9, #11, #13
  • Sektor: Vand
  • Lande: Danmark
  • Klient: Brønderslev Forsyning
  • Tid: 2021-2024

Brønderslev Forsyning er godt i gang med at ruste sig til fremtidens klima, og det inkluderer blandt andet, at man nu separerer regn- og spildevand i en stor del af forsyningens område. Det gælder også i Hjallerup, hvor NIRAS har udført hydrauliske beregninger for byens regn- og spildevandssystem samt detailprojekteret tre ud af 11 etaper og desuden afholdt projektgruppemøder, udarbejdet udbudsmateriale etc.

Som en del af projektet etableres regnvandsbassiner, som skal tilbageholde og rense regnvandet inden udledning til recipienten ved store regnmængder. Og det er i forbindelse med et af disse bassiner, at den nye brønd sættes ned.

”Der bliver hele tiden stillet større krav til rensegraderne, når vi skal udlede regnvandet, og det er vores tese, at meget af forureningen sidder i det sand, som trækkes med,” fortæller Peter Hamborg, der er teknisk projektleder hos Brønderslev Forsyning.

”Vi tager chancen og prøver en ny løsning af, fordi der kun er os som forsyning til at gøre det, og fordi vi har behov for at finde nye løsninger til at rense regnvandet.”

Peter Hamborg, teknisk projektleder hos Brønderslev Forsyning.

”Derfor søgte vi efter en løsning, som fanger sandet, inden det når frem til bassinet, og som samtidig giver os en nem og stabil daglig drift. De kriterier har vi en tro på, at vortex-brønden fra Uponor lever op til, og derfor har vi nu besluttet at prøve den af i Hjallerup.”

I NIRAS er samarbejdet med Brønderslev Forsyning en stor gevinst, da det giver adgang til en varieret opgaveportefølje inden for forsyningsområdet, hvor der fokus på både pragmatiske og innovative løsninger. Det skaber et arbejdsmiljø med gode muligheder for læring og vidensdeling, som projektet i Hjallerup også er et eksempel på.

Hvis ikke vi prøver nye løsninger af, hvem skal så gøre det?

Vortex-bønden er ny, og det er første gang i Danmark, at et projekt er projekteret med det formål at installere netop den brønd. Det er et helt bevidst valg fra Brønderslev Forsynings side, hvor man ønsker at tage et medansvar for at afprøve og monitere nye løsninger.

”Hvis ikke vi som forsyning tager et ansvar og bidrager til udviklingen ved at afprøve nye materialer og metoder, så finder vi aldrig ud af, hvilke løsninger, der kan løse morgendagens udfordringer. Det er os, som har projekterne og dermed også os, der har mulighed for at monitere og indsamle resultater, som gør os klogere,” forklarer Peter Hamborg.

Hvad er et metodekatalog for rensning af regnvand?

  • Metodekataloget for renseløsninger er et BI-værktøj, som på en intuitiv og overskuelig måde giver forsyninger og kommuner overblik over, hvilke renseløsninger der vil kunne anvendes til netop deres projekt.
  • Kataloget indeholder en lang række renseløsninger fra mange forskellige producenter og kan via søgekriterier prioriteres, så de mest relevante vises først.
  • Det er blandt andet muligt at søge på arealbehov, rensning for bestemte stofgrupper, drift og vedligehold etc.

En del af metodekataloget for renseløsninger

NIRAS har i efteråret 2024 frigivet et helt nyt metodekatalog for løsninger til rensning af regnvand, som i en BI-løsning sammenligner forskellige renseløsninger på en række parametre, og således leverer såvel overblik som dokumentation på de enkelte produkter i kataloget.

Metodekataloget er udviklet i samarbejde med en række danske forsyninger og kommuner, herunder Brønderslev Forsyning, som alle har sagt ja til at bidrage med erfaringer og analyser, som kontinuerligt kan kvalificere de data, som ligger i kataloget. Det betyder i praksis, at den monitering, som Brønderslev Forsyning gennemfører på den nye brønd i Hjallerup, kommer alle brugere af metodekataloget til gode ved løbende at opdatere dokumentationen for produktet med ny kvalificeret data.

”Separatkloakeringen i Hjallerup er et stort og omfattende projekt, som kommer til at løbe over mange år, og det er rigtig fedt at være med i et projekt, hvor vi på den måde kan tage ny og interessant viden med os fra et projekt til det næste,” siger Bjørn Ribens, rådgiver hos NIRAS i Aalborg.

”Vi har lavet metodekataloget for rensning af regnvand, fordi vi oplever, at der kommer flere og flere muligheder på markedet, og det kan være svært at holde overblikket og finde ud af, hvilke løsninger man kan vælge. Det er det kataloget kan hjælpe med,” siger Jacob Bennedsgaard Krog, Projektingeniør hos NIRAS og medudvikler på metodekataloget for rensning af regnvand.

Vil du vide mere?

Bjørn Ribens

Bjørn Ribens

Rådgiver

Aalborg, Denmark

+45 6020 8050

Jacob Bennedsgaard Krog

Jacob Bennedsgaard Krog

Civilingeniør

Aarhus, Denmark

+45 2241 4551

Se også: