Projekt
Danmarks hemmelige atombunker er hjertet i det nye koldkrigsmuseum REGAN Vest
Foto: Rasmus Hjortshøj Studio
Projekt
Foto: Rasmus Hjortshøj Studio
REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig. Den skulle huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt.
Et stærkt team, bestående af AART arkitekter, SLA landskabsarkitekter, Kumulus og NIRAS som totalrådgivere, fik realiseret byggeriet af velkomst- og udstillingsbygningerne til koldkrigsmuseet REGAN Vest. Museet åbnede i februar 2023 og har sidenhen haft flere end 61.000 besøgende. Bygningerne rummer nu moderne besøgsfaciliteter, udstillingslokaler og et læringscenter, der ligger i tæt sammenhæng med bunkeren, der strækker sig hemmelighedsfuldt under jorden i området.
”Det var en enig dommerkomité, der pegede på teamet, som med sit forslag formåede at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstod som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning fremstår som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning, toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse – og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum – er løst både logisk og enkelt. Det giver publikum en spændende totaloplevelse,” siger formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm fra Rebild Kommune.
Ifølge projektdirektør i NIRAS Knud Skovgaard Pedersen, har kulturbyggeri og museumsbyggeri en anden ånd og samfundsmæssig interesse end mange andre byggerier, hvilket gør det ekstra spændende at arbejde med. Han beskriver her arbejdet med REGAN Vest som noget helt unikt i hans karriere:
”Jeg er stolt af at have været med til at skabe noget, der har så stor betydning for folk,” siger han og påpeger, at nogle projekter bare betyder mere end andre.
I projektet fik NIRAS brug for specielle kompetencer inden for bæredygtighedscertificeringen DGNB, arbejdsmiljøkoordinering, anlægsarbejde, sikring og specialinstallationer.
”Arbejdet med REGAN Vest bød på nogle teknisk spændende udfordringer omkring fundering, forsyninger og byggepladsindretning samt logistik,” fortæller Knud Skovgaard Pedersen videre.
NIRAS' ydelser på projektet:
Ingeniørrådgivning og bistand i forbindelse med udvikling og opførelse, herunder om anlæg, el, konstruktioner og VVS-installationer, energi og indeklima, brandrådgivning, fagtilsyn, byggeledelse, arbejdsmiljøkoordinering, bæredygtighedsledelse og DGNB-certificering.
På overfladen er velkomst- og udstillingsbygningen den eneste synlige manifestation af det nye koldkrigsmuseum. Som fire sorte bokse ligger bygningen gemt dybt i skoven. Med sit dynamiske lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen sig om dagen, mens den om natten lukker sig hermetisk og hemmelighedsfuldt.
Velkomst- og udstillingsbygningen rummer syv udstillingsafsnit, der involverer de besøgende og giver forskellige perspektiver på den kolde krig. Lige fra frygten for atomvåben til de skarpt optrukne politiske fronter og scenarier for krigen, hvis den kom. Det hele sat i scene, så der skabes sammenhæng mellem de enkelte udstillingsafsnit.
Bunkeren rummer en samfundsfortælling om den kolde krig, som ikke er formidlet før. Det nye museum gør historien levende og give nye, stærke oplevelser til både børn og voksne.
Museet blev indvidet den 10. feberuar 2023.
Det var AART architects, som sammen med udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt NIRAS, der realiserede velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov.