Projekt
Store planer om power-to-x får forsyningsselskab til at gå nye veje i Esbjerg
Foto: DIN Forsyning.
Projekt
Foto: DIN Forsyning.
2,2 mio. kubikmeter ultrarent vand. Så meget forventer man, at to kommende power-to-x-anlæg i Esbjerg skal bruge årligt. Og her snakker vi ikke vand af drikkevandskvalitet – nej, det skal være endnu renere. Power-to-x kræver nemlig, at salte og mineraler, som findes naturligt i vores grundvand, skal fjernes, før vandet kan bruges. Forbruget af råvand til at skaffe denne mængde er derfor betydeligt højere – nemlig omkring i alt 3,4 mio. kubikmeter årligt.
Forsyningsselskabet i Esbjerg, DIN Forsyning, skal inden for få år være klar til at levere dette vand til mindst to store PtX-anlæg, som vil etablere sig i Esbjerg-området. Det vil være både dyrt, krævende og mindre bæredygtigt, hvis disse anlæg skulle forsynes med grundvand.
Derfor har DIN Forsyning indledt et samarbejde med NIRAS for at undersøge, om renset spildevand eller forurenet grundvand kan udgøre vandforsyningen til power-to-x-produktionen.
”Renset spildevand har vi masser af. Og vi løber aldrig tør. Alene i Esbjerg udleder vi 15 mio. m3 årligt til havet. Renset spildevand skal tilmed ikke pumpes op af jorden, men findes allerede i vores kredsløb. En anden fordel ved at bruge renset spildevand er, at vi undgår at pumpe grundvand med salte og mineraler op af undergrunden, for derefter at rense det og lede restvandet med forhøjet koncentration af salte gennem renseanlægget til rensning,” forklarer forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra DIN Forsyning.
”Vi ønsker i høj grad at bidrage innovativt ved at gøre fremtidens energiløsninger så bæredygtige som muligt."
Claus A. Nielsen, forretningsudviklingschef i DIN Forsyning.
Det ene af de to annoncerede power-to-x-anlæg i Esbjerg er ’Høst PtX’, som opføres af Copenhagen Infrastructure Partners. Dette anlæg skal efter planen sættes i drift i 2026. Det andet anlæg opføres af et joint venture bestående af Trafigura og H2 Energy. Dette skal planmæssigt sættes i drift allerede i 2025.
For at dette PtX-potentiale skal kunne forløses, kræver det en række myndighedstilladelser og adgang til tilstrækkelige mængder grøn strøm, som skal bruges til elektrolyse. Men også vandforsyningen til anlægget kan ligge på kritisk vej, forklarer Henrik Juhl, som er NIRAS’ projektleder på opgaven.
”Vi ser et stort potentiale i at være med til at udvikle teknologien i forhold til at bruge renset spildevand til Power-to-X. Perspektivet her er, at DIN Forsyning er i gang med at indsamle erfaringer, som kan vise sig at blive helt centrale for, at vi i Danmark kan realisere de store ambitioner inden for power-to-x,” siger Søren Nøhr Bak, som er specialist i industriel vandbehandling hos NIRAS.
”Lykkes det, er det en god måde at passe på vores dyrebare ressourcer og minimere spild. Vi ønsker i høj grad at bidrage innovativt ved at gøre fremtidens energiløsninger så bæredygtige som muligt. Og her håber vi på at kunne tilbyde en tilpasset løsning, der understøtter power-to-X-udviklingen på en bæredygtig facon,” tilføjer Claus A. Nielsen fra DIN Forsyning.
"Perspektivet her er, at DIN Forsyning er i gang med at indsamle erfaringer, som kan vise sig at blive helt centrale for, at vi i Danmark kan realisere de store ambitioner inden for power-to-x.”
Søren Nøhr Bak, specialist i industriel vandbehandling hos NIRAS.
Søren Nøhr Bak
Senior Expertise Director - Water & Sustainability
Aarhus, Denmark