Projekt

Tradition møder moderne resiliens: Renovering og udvidelse af Den Permanente badeanstalt i Aarhus

Jacob Christensen/MT Højgaard Danmark

Jacob Christensen/MT Højgaard Danmark

I 1933 opføres en lille badeanstalt ud for Riis Skov ved Aarhusbugten. Men i 1965 ødelægger en voldsom storm det hele. Herefter besluttes det, at en del af badeanstalten genopbygges permanent. Den får dermed navnet ’Den Permanente’. 54 år senere, I 2019 påbegyndes en gennemgribende renovering, og to år senere falder også finansieringen af en stor udvidelse på plads, hvilket starter et helt nyt kapitel i badeanstaltens historie.

19. marts, 2025
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark

I dag, 90 år og mange storme og mandetimer senere, har helårs-badere i Aarhus Kommune glæde af spritnye faciliteter, der er opført med største respekt for det allerførste, originale byggeri fra 1933. 

Dermed er et stykke Danmarkshistorie bevaret og et sandt Aarhus-klenodie fuldt genskabt. NIRAS har samarbejdet tæt med gode kollegaer fra P+P arkitekter og MT Højgaard på projektet, der nu er indstillet til Renoverprisen 2025.

Anna Emilie Ravn/ P+P Arkitekter
Anna Emilie Ravn/ P+P Arkitekter

Et renoveringsprojekt til fremtidig efterlignelse

Bevaringen af Den Permanente læner sig meget tæt op ad det oprindelige byggeri fra 1933 og er skabt med største respekt for de tidlige bygninger på stedet. Alligevel er der forbedret og moderniseret på nogle af de konstruktionstekniske løsninger, der blandt andet betyder, at ikke alle materialer er helt de samme som i det originale byggeri:

”Vi har valgt at støbe spunsvæggene langs kanten af badeanstalten og beklædt dem med træ. Det betyder, at konstruktionen faktisk er lavet som en massiv havnekonstruktion langs kysten med stålspuns og beton, hvilket sikrer, at det er solidt nok til at modstå naturens kræfter – saltvand, store bølger og voldsom blæst. Og overbygningen er lavet i noget kraftigere konstruktioner for at overholde gældende regler,” siger senior projektdirektør Niels Bunk Jespersen, der i øvrigt selv er glad vinterbader og medlem af Vikingeklubben Jomsborg, som råder over området.

Med disse tiltag får byggeriet samme æstetiske udtryk som de originale byggerier, men forstærkes og gør byggeriet meget mere leve- og modstandsdygtigt.

”Det hele ser fuldstændig ud som det originale på alt fra mål til malingfarve på facaderne, men er bare meget mere robust – det synes jeg er en renovering til efterligning,” siger Niels Bunk Jespersen.

Aarhus Stadsarkiv
Aarhus Stadsarkiv

Udfordret af den rå natur

”Det er ikke let og kræver i øvrigt mange, særlige godkendelser at skulle bygge direkte ud i vand, på den måde udvidelsen af Den Permanente har krævet. Derfor har det været et komplekst og spændende projekt at arbejde med,” siger Niels Bunk Jespersen.

Foruden de oplagte konstruktionsmæssige udfordringer ved at bygge direkte i vand, har også naturens uforudsigelige temperament krævet, at holdet bag den nye badeanstalt hele tiden var omstillingsparat.

”Der har været løbende forandringer i planerne undervejs i projektet. Blandt andet blev vi, ligesom i badeanstaltens tidlige levetid, ramt af et voldsomt stormvejr i december 2023, hvilket betød, at vinduer og døre blev slået itu,” fortæller Niels Bunk Jespersen.

Efter stormvejret blev mange byggematerialer beskadiget af vand, mens en efterfølgende stormflod forårsagede voldsomme vandstandsstigninger i området og satte alt arbejdet på pause i en periode. Det førte til ekstra sikringer af byggepladsen og permanente skodder til beskyttelse af vinduer, der kan lukkes, når der er voldsomt vejr på vej. Af samme årsag arbejdes der på et stenrev ud for anstalten, der dæmper bølgernes intensitet.

Anna Emilie Ravn/ P+P Arkitekter
Anna Emilie Ravn/ P+P Arkitekter

Projekt med stor folkelig værdi

Med udvidelsen har badeanstalten fået tilføjet to vinger på syd- og nordsiden af anlægget, der var en naturlig forlængelse af renoveringsprojektet. Udvidelsen sker på baggrund af en stigende interesse for vinterbadning i Aarhus Kommune, der har givet Vikingeklubben Jomsborg lange ventelister for optag af nye medlemmer. Nu kan de med udvidelsen invitere flere medlemmer ind i klubben og nyde godt af endnu et havbad, nye toiletfaciliteter, brus, to nye saunaer og et klubhus.

Den nordlige vinge er åben for offentlig adgang året rundt, og Aarhusianerne har her mulighed for diverse vandaktiviteter som polo, dykning, udspring og svømmebaner. Om sommeren er området mellem den sydlige og nordlige vinge åbent for alle og danner rammerne for et af Aarhus’ mest populære badestrande.

Anna Emilie Ravn/ P+P Arkitekter
Anna Emilie Ravn/ P+P Arkitekter

Vil du vide mere?

Niels Bunk Jespersen

Niels Bunk Jespersen

Projektdirektør

Aarhus, Denmark

+45 8732 3320

Se også: