Projekt
Arbejde i et konfliktområde – Sådan sikrer man vand og mad i Sydsudan

Projekt
Et projekt om forvaltning af vandressourcer i det krigshærgede Sydsudan er et godt eksempel på NIRAS' evne til at udføre et vellykket stykke arbejde selv under udfordrende og hastigt skiftende vilkår.
Det der startede som et langsigtet udviklingsprojekt, blev delvist til nødhjælp, da konflikten i Sydsudan blev optrappet igen. Selv om fokus stadig er på at forbedre vandinfrastrukturen og sanitetsforholdene, har projektet fået et nyt mandat til at udvikle hurtigtvirkende interventioner i forbindelse med de mest akutte behov: utilstrækkelig fødevareproduktion og manglende indtjening. I henhold til FAO havde millioner af mennesker et akut behov for mad i Sydsudan i 2017.
Denne dobbelte tilgang gør udviklingsprojektet unikt, idet det sammentænker nødinterventioner med langsigtet bæredygtig udvikling af naturressourcer.
Projektet øger vand- og fødevareforsyningssikkerheden på fire forskellige måder:
135.200
Antal mennesker som har fået adgang til bedre drikkevand i 2016.
25.600
Antal mennesker som har direkte gavn af vandløbsforvaltning i 2016
Når man arbejder i et konfliktområde, er der nødt til at være en robust sikkerhedsplan: Der blev gennemført en vellykket evakuering af teamet i juli 2016, da kampene brød ud. Senere kunne de vende tilbage til Sydsudan for at fortsætte projektet.
Den igangværende konflikt sætter begrænsninger for projektets daglige aktiviteter. Efter juli 2016 var det for eksempel for farligt at køre frit rundt mellem de forskellige projektsteder.
Løsningen består i at benytte sig af en mere lokal tilgang i lande, hvor NIRAS' team ikke kan være fysisk tilstede. Dette sker i et mere direkte samarbejde med slutbrugerne, organisationerne i lokalsamfundene, lokaladministrationen og lokale NGO'er. Disse interessenter påtager sig således en større rolle i forhold til at få gennemført aktiviteterne, og dette opbygger deres kapacitet yderligere og gør projektets resultat mere holdbart.
15.800
Antal mennesker som har fået adgang til bedre sanitet i 2016.