Nyhed
Genbrug er vejen frem – også når det gælder vand. I stedet for at sende regnvand ud i kloakkerne eller vente på, at det siver ned, kan det opsamles, bruges og genbruges – både i husholdninger og i industrien.
Efteråret har ramt Danmark med korte, grå dage og masser af regn. Men måske er det ikke så skidt endda med alt det vand fra oven. Regnvand udgør nemlig en kæmpe ressource, hvis det bliver opsamlet, brugt og genbrugt på en smart måde.
For eksempel vasker den store, europæiske tekstil- og hygiejnevirksomhed Berendsen i regnvand på deres vaskeri i Holbæk. Dette vaskeri forbruger op til 150 m3 vand om dagen. Det giver et årligt forbrug på ca. 37.500 m3, hvilket svarer til vandet i 15 olympiske svømmebassiner.
Ved at udnytte regnvand undgår Berendsen at bruge dyrebart oppumpet og renset grundvand i drikkevandskvalitet til vaskeriet. Det mindsker også belastningen på kloaksystemerne, at regnvandet bliver opsamlet og brugt til noget. Og tilmed undgår Berendsen at blødgøre vaskevandet, fordi regnvand ikke indeholder så meget kalk som Sjællands hårde grundvand. Det har betydet, at Berendsen kunne reducere vaskeriets kemiforbrug med 65 procent.
Kæmpe potentiale for forsyninger
I Danmark kan vi blive langt bedre til at tænke på regnvand som en ressource ligesom i eksemplet fra Holbæk. I stedet for at kæmpe for, at vores kloakker skal kunne aflede stadig større mængder regnvand, bør vi opsamle, gemme og genbruge det. Det mener Christian Lundgaard Jensen, som er afdelingsleder inden for håndtering af regn- og spildevand i NIRAS.
”Der findes allerede regnvandsbassiner i massevis. Så der er et meget stort potentiale for forsyningsselskaber i at sælge det opsamlede regnvand. Ved at opsamle og bruge regnvand lokalt vil presset på kloakkerne fra blandt andet klimaforandringerne blive mindre, og det vil alt i alt skabe en større robusthed i hele vandkredsløbet,” siger Christian Lundgaard Jensen fra NIRAS.
Et af de forsyningsselskaber, som allerede er begyndt at sælge vand i flere forskellige kvaliteter, er Aarhus Vand. Til en ny bydel i det nordlige Aarhus leverer forsyningsselskabet renset overfladevand, som kan bruges i vaskerier og i toiletter.
Eksport af ’teknisk vand’
Potentialet i genbrug af vand begrænser sig på den måde ikke kun til regnvand. Det gælder også overfladevand og spildevand - gråt og sort spildevand. Mens noget kan renses til en sådan kvalitet, at vi kan drikke det, kan det såkaldte tekniske vand bruges og genbruges – for eksempel i symbioseprojekter i industrien.
I eksemplet fra Holbæk undersøgte Berendsen også potentialet i at eksportere deres brugte vaskevand til en anden virksomhed i byen, Regionstog A/S Holbæk. Her kunne det allerede brugte vaskevand anvendes endnu engang til vask af tog. På den måde bliver listen over gevinsterne ved at genbruge regnvand, overfladevand og spildevand endnu længere.
”Hele tankegangen om at genbruge teknisk vand udfordrer forsyningsselskabernes forretningsmodeller. De skal gentænke hele måden vandforsyningen arbejder på,” siger Christian Lundgaard Jensen, som er uddannet teknikumingeniør.
Læs også: Bedre og billigere, når Berendsen vasker i regnvand